Flicka misshandlades av pojke i klassen - hon fick byta skola

En 15-årig kille dömdes för att ha misshandlat en flicka på en skola i Uppsala. Eftersom pojken tilläts gå kvar valde flickan att byta skola.

Uppsala tingsrätt.

Uppsala tingsrätt.

Foto: STAFFAN CLAESSON

Uppsala2016-03-11 07:28

I januari dömde hovrätten den 15-årige pojken för misshandel och ofredande av en jämnårig klasskamrat som vi kan kalla Emelie. Enligt domstolen hade han tagit tag i Emelies rumpa och sedan dragit omkull flickan med ett grepp om hennes ena fot. Pojken å sin sida hävdade att flickan sparkat mot honom men det trodde inte domstolen på utan dömde honom till ungdomstjänst i 30 timmar.

Händelsen inträffade i april i fjol när de båda gick i årskurs 8 i en skola i Uppsala. Enligt Emelie hade pojken trakasserat en rad tjejer på skolan under lång tid utan att skolan agerat och hennes mamma är mycket kritisk.

– Skolan borde ha tagit tag i det här långt innan min dotter blev misshandlad. Efter domen kunde pojken ha blivit avstängd från skolan men istället är det hon som tvingats flytta på sig. Det känns som om skolan står på hans sida, säger Emelies mamma.

Den idag 15-åriga flickan hävdar att pojken systematiskt hade betett sig illa i minst ett år.

– Han kunde tafsa på mig och fem-sex andra tjejer varje dag, ibland även på lektionerna. En gång slog han till mig i ansiktet i ett klassrum. "Kan du inte göra något åt honom?", skrek jag till läraren men hon sa att hon inte hade sett något.

Emelie berättar att pojken ibland fotograferade tjejerna under kjolen och kallade dem hora. I slutet av 2013 ska hennes föräldrar ha tagit upp saken med skolan som lovade titta på saken, men pojken nekade till anklagelserna och enligt Emelie fortsatte allt som förut.

Efter händelsen i april 2015, som ledde till domen mot pojken, förhördes flera flickor av polisen.

"Han har tafsat på oss tidigare. Den mesta av tiden i skolan är han på oss", uppgav en tjej i polisförhör.

Skolan skrev till föräldrarna att flickor i årskurs 8 blivit utsatta för "sexuella trakasserier och verbal kränkning". Samtidigt meddelade rektorn att den utpekade pojken inte skulle stängas av eftersom det inte är tillåtet, vilket enligt Skolverket dock inte stämmer (se fotnot).

Istället skulle samtalsstöd sättas in både till de drabbade tjejerna och till "den som i huvudsak utsatt andra". Rektorn skrev att socialtjänsten skulle kopplas in "för att hjälpa NN (pojken) och hans familj".

Några dagar efter bråket dök det upp fyra utomstående tonårsflickor på skolan.

– De föste ut mig på skolgården för att ge mig stryk och skrek att jag skulle ta tillbaka min polisanmälan mot killen annars kunde jag råka illa ut, berättar Emelie.

På grund av de inblandades bakgrund bedömdes hotbilden som så allvarlig att Säkerhetspolisen kopplades in och flickans familj fick ett larmnummer att ringa vid behov.

Emelie vågade nu inte längre gå kvar i skolan utan fick hemundervisning. Hon säger att det fick till följd att betygen sjönk och att den armskada hon ådrog sig vid händelsen stoppade henne från att utöva den sport där hon varit aktiv på elitnivå.

Efter det inträffade blev hon så rädd att hon började i psykologbehandling som fortfarande pågår.

Tingsrättens dom mot pojken om misshandel och ofredande fastställdes i januari av Svea hovrätt. Pojken går kvar i skolan medan flickan inte vågade fortsätta utan har bytt till en annan skola.

– Jag skulle mycket hellre gått kvar i den gamla skolan där jag har alla mina kompisar. Han kunde fortsätta men jag fick sluta. Det känns väldigt orättvist, säger Emelie.

Skolans rektor vill inte ge några kommentarer.

LÄS MER: Därför  flyttad inte mobbaren

Elever kan flyttas

En elev i en grundskola som drivs av kommunen kan permanent omplaceras till en annan skola om det krävs för andra elevers studiero och trygghet. Även friskolor får flytta en elev till annan skola men under högst fyra veckor. Åtgärden måste ha föregåtts av en utredning.

Både kommunala och fristående skolor kan stänga av en elev i grundskolan upp till en vecka, något som får ske högst två gånger per halvår.

Innan avstängningen måste skolan i allmänhet först ha provat åtgärder som kvarsittning, varning etc.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!