Professorn: "Flesta forskare positiva till sprutbyte"

Sprutbyten är viktigt för att klara Sveriges mål att eliminera sjukdomen hepatit C till 2030. Det menar Uppsalaprofessorn Fred Nyberg.

Fred Nyberg är professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet och verksam vid universitets forum för forskning om läkemedels- och drogberoende (U-FOLD).

Fred Nyberg är professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet och verksam vid universitets forum för forskning om läkemedels- och drogberoende (U-FOLD).

Foto: Mikael Walleratedt

Uppsala2021-09-26 05:00

Enligt den senaste statistiken, som är från 2015, uppskattas mellan 35 000 och 45 000 svenskar leva med hepatit C (HCV). Av dessa har 60 till 70 procent infekterats genom att injicera droger.

– När det gäller att hålla hepatit C, men även HIV-virus, borta har sprutbyten visat sig vara effektivt. Men om man ska ha sprutbyten är det viktigt att man försöker få in personerna i vården samtidigt, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning.

I dag finns sprutbyten i 17 av Sveriges 21 regioner, och innan 2017 var antalet häften så många. Anledningen var att kommuner tidigare hade vetorätt i beslut om att öppna sprutbyteslokaler.

– De flesta forskare inom medicin och biomedicin har varit positiva till sprutbyten. Det är främst ett fåtal forskare inom den samhällsvetenskapliga sektorn och politiker som har ansett att "gratis sprutor är ett sätt att underhålla missbruk", säger han.

De som argumenterar mot sprutbyten hänvisar ofta till låg evidens på dess effekt. 

Fred Nyberg beskriver att det tidigare inte funnits tillräckligt med data från svenska sprutbyten då de inte existerat så länge. I samband med att fler regioner har öppnat sprutbyten menar han dock att man har kunnat se en god effekt. Samtidigt finns det liknande studier av sprutbyten i USA där man sett att smittan minskat.

– Tillgång till rena sprutor botar inte missbruk, men det kan vara en väg till att få behandling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!