Flera utbildningar har sned könsfördelning

66 procent av alla examina på högskolan togs i fjol av kvinnor. I statistiken hamnade SLU exakt på riksgenomsnittet. I verkligheten har SLU ett antal extremt "enkönade" utbildningar.

Oskar Nilsson och Josefin Hållbus går årskurs fem på veterinärutbildningen. Att könsfördelningen är så sned tycker de inte är något större praktiskt problem.

Oskar Nilsson och Josefin Hållbus går årskurs fem på veterinärutbildningen. Att könsfördelningen är så sned tycker de inte är något större praktiskt problem.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-02-28 16:48
- 95 procent av alla studenter på SLU går på utbildningar med sned könsfördelning. Det här problemet tar vi på största allvar och jobbar hårt för att rätta till, säger informationschef Pernilla Björk.
Ytterligheterna är djursjukvårdare och skogsmästare. På utbildningen av djursjukvårdare i Skara går 1 man och 41 kvinnor. I Skinnskatteberg läser 5 kvinnor och 40 män till skogsmästare. Lika sned är könsfördelningen bland blivande trädgårdsingenjörer som specialiserat sig på design med 96 procent kvinnor.

På Campus Ultuna toppar veterinärutbildningen den här listan. Trots att 77 procent av studenterna i dag är kvinnor så har läget blivit bättre sedan
SLU börjat ta in alla manliga sökande med maximala gymnasiebetyg (20,0) direkt - dock bara upp till ett tak på 40. Eftersom 100 sökande tas in per år skulle 40 procent av studenterna kunna vara män och 60 procent kvinnor.
I verkligheten har SLU inte haft så många manliga sökande med toppbetyg. Men något egentligt bekymmer är inte kvinnoöverskottet menar två veterinärstudenter som UNT träffat.
- Visst vore det roligt med en jämnare könsfördelning, men jag tror inte att någon hindras av sitt kön. Många kvinnor på den här utbildningen har bestämda åsikter och är vana att ta för sig, säger Josefin Hållbus.

Oskar Nilsson håller med.
- Vi hade en grupp med bara manliga studenter. Då blev det lite väl mycket killjargong.
Högskoleverket konstaterar att kvinnor generellt är duktigare studenter. Det har båda märkt.
- Jag tror det är fler tjejer som pluggar mycket. I vår klass finns ett gäng som har bästa resultat på alla tentor, säger Josefin Hållbus.
Att det inte blir någon otrevlig konkurrens mellan studenterna tror båda beror på att betygen inte är graderade på veterinärutbildningen och att det är gott om jobb efter examen. Men den här utbildningen på 6,5 år är inget man glider igenom.
- Studietakten är hård, kurserna stora och du har kort tid att klara tentorna. Den som halkar efter får inte fortsätta nästa årskurs, säger josefin Hållbus.
- Väldigt många blivande veterinärer söker hjälp hos Studenthälsan för studierelaterad stress, säger Oskar Nilsson.








Av den svenska högskolans 25 största utbildningar var ingenjörsprogrammen mest mansdominerade. Där togs över 70 procent av alla examen under läsåret 2006/07 av män.
Kvinnoyrkena fanns inom vårdsektorn. Listan toppades av receptarierutbildningen, där 94 procent av alla examina togs av kvinnor, följt av arbetsterapeut (93), tandhygienist (93), social omsorg (92), socionom (89), studie- och yrkesvägledare (89), biomedicinsk analytiker (88) och sjuksköterska (86 procent).
Källa: Högskoleverket
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om