Flera Uppsalabor häktade efter Trojan Shield

Sju personer häktades på torsdagen av Uppsala tingsrätt efter Europols jätteinsats mot organiserad brottslighet. Ett tiotal personer från Uppsala frihetsberövades vid tillslagen, enligt poliskällor.

Ett tiotal personer från Uppsala ska ha frihetsberövats vid tillslagen.

Ett tiotal personer från Uppsala ska ha frihetsberövats vid tillslagen.

Foto: Europol/Montage

Uppsala2021-06-10 13:58

Torsdagen blev en hektisk dag vid Uppsala tingsrätt. Orsaken var alla häktningsförhandlingar kopplade till den så kallade Operation Trojan Shield, Europols stora arbete mot grov organiserad brottslighet. Insatsen offentliggjordes i tisdags sedan 800 misstänkta gripits runt om i världen. Av dessa ingår 155 personer i svenska förundersökningar.

Enligt en källa inom polisen greps ett tiotal personer från Uppsala under insatsen tidigare i veckan. Utredningarna handläggs av Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, RIO, en specialenhet inom Åklagarmyndigheten. 

Under torsdagen hölls häktningsförhandlingar i Uppsala tingsrätt mot sju personer på begäran av RIO. Samtliga nekade till brott men häktades på den starkare misstankegraden, sannolika skäl. Misstankarna gäller grovt narkotikabrott och synnerligen grovt narkotikabrott.  UNT har fått bekräftat att minst fyra personer från Uppsala begärdes häktade till följd av Operation Trojan Shield-tillslagen. Mycket talar för att även de övriga RIO-ärendena gäller Operation Trojan Shield men åklagare som UNT varit i kontakt med vill inte uttala sig i frågan.  

De häktningsärenden med personer från Uppsala där det bekräftats att det handlar om Operation Trojan Shield-mål gäller de här personerna:

* 23-årig man. Begärd häktad för synnerligen grovt narkotikabrott januari 2020– juni 2021 i bland annat Uppsala, Barkarby och Västerås. Mannen förekommer under ett tiotal avsnitt i kriminalregistret och är tidigare straffad för bland annat grov misshandel och vapenbrott. Han åtalades i våras för grovt penningstvättsbrott i ett helt annat sammanhang.

* 28-årig man. Begärd häktad för grovt penningtvättsbrott under våren 2021, "i Uppsala och olika länder". 2014 dömdes han till tre års fängelse för grovt narkotikabrott sedan han sålt kokain i Uppsala.

UNT har tidigare berättat att två andra personer från Uppsala blev häktade i tisdags i sin utevaro efter Operation Trojan Shield-tillslagen. Det handlar om:

* En 42-årig man som misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling januari 2020 - juni 2021 i bland annat Uppsala och Spanien. Misstankarna mot 42-åringen omfattar även synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor under våren 2021 i Stenhagen i Uppsala.

Flera poliskällor pekar ut 42-åringen som en toppfigur i Uppsalas kriminella värld. Mannen förekommer under 28 avsnitt i kriminalregistret. Han har tidigare avtjänat fängelsestraff för bland annat grovt narkotikabrott, försök till utpressning och grov misshandel.

* En 32-årig man som häktades i tisdags, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott. Han anklagas bland annat för att vid fem tillfällen ha hanterat 10 kilo syntetiskt framställd narkotika, så kallad kristall, samt 13 kilo kokain i norra Stockholm i februari i år. Han har tidigare dömts bland annat för penningtvätt i samband med en knarkhärva.

– Underrättelseinformation vi har om de här personerna tyder på att de sysslar med att importera narkotika från utlandet, säger en polis. 

Operation Trojan Shield bygger på att kriminella lurats att använda en telefonitjänst kallad Anom i tron att den var krypterad och omöjlig för polisen att komma åt. I själva verket hade Anom riggats av polisorganisationen FBI. Kriminella runt om i världen diskuterade brottsplaner på Anom ovetandes om att allt registrerades av polisen.

Krypterade telefoner

Telefonitjänsten Anom, som skapats av FBI, har haft cirka 11 000 användare. Operation Trojan Shield omfattar brottslighet i 16 länder i tre kontinenter.

I maj uppgav polisen att det pågick ungefär 150 svenska ärenden där krypterade tjänsten Encrochat utgjort bevisning. I de ärendena utreddes mer än 500 personer för sin del i olika brott. Drygt 230 av de misstänkta var gripna.

Flera Encrochat-mål mål har passerat både tingsrätt och hovrätt. Det längsta straff som utdömts är livstids fängelse. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!