Flera studiecirklar läggs ner av ABF

Musikbandet Esters Orkester riskeras att splittras. Ett stort antal deltagare i ABF:s studiecirklar för personer med en utvecklingsstörning kommer att gå miste om kreativ utbildning. Nu hoppas cirkelledarna att kommunen ska ta sitt ansvar för verksamheten.

Foto: Eva Högberg

Uppsala2006-11-01 00:01
Anledningen är enligt Agneta Monie, ombudsman på, Arbetarnas bildningsförbund, ABF i Uppsala län, att kommunen har sänkt stödet till så kallad Kultur inom vården verksamhet. Hit hör bland annat studiecirklar i musik och bild för personer med en utvecklingsstörning.
ABF menar att sänkningen gör det ekonomiskt ohållbart för studieförbundet att fortsätta med verksamheten.
- Jag känner mig förkrossad men vi har inte förutsättningarna att fortsätta, säger Agneta Monie.
Enligt henne ser ABF ingen lösning på problemet och därför har cirkelledarna blivit uppsagda och verksamheterna kommer att upphöra vid årsskiftet.
Agneta Monie menar att cirka 200 personer, som i dag deltar i en eller flera av kurserna, kommer att drabbas av beslutet.

Måleri och musik
ABF:s utbildning är uppdelad i två olika inriktningar: Musik- och målarskola.
I musikcirklarna får deltagarna lära sig att spela olika instrument men även skriva och arrangera egna låtar. Studiecirklarna har bland annat resulterat i tre stycken rock och popgrupper där Esters Orkester är ett av de mer kända banden.
Enligt musikledaren Ted Dluzewski som är en av de uppsagda lärarna har personerna som deltar i studiecirklarna hamnat i kläm mellan Uppsala kommun och ABF.
- I den rapportering som förekommit så slår sig båda parterna fria från ansvar säger han.
Han hoppas och tror nu att kommunen kommer att ta sitt ansvar för verksamheten
- Nu brinner det och nu måste man ta ett handgripligt ansvar för att verksamheten ska få finnas kvar.

Sparförslag finns
Ted Dluzewski och samtliga cirkelledare lämnade redan i början av 2006 in en rad sparförslag till ABF på hur organisationen skulle kunna spara in på verksamheten. Bland annan erbjöd han förbundet att musikverksamheten kunde bedrivas i hans egna musikstudio så att hyreskostnaderna på så sätt kunde minimeras.
I ett brev till bland annat kommunstyrelsen skriver cirkelledarna att de är beredda att teckna ett avtal, utanför ABF, med kommunen så att kulturverksamheten för människor med utvecklingsstörning ska kunna fortsätta.
-Vi har deltagare som är intresserade, personal och lokaler. Det enda vi inte har är stödet från kommunen, säger Ted Dluzewski.

Bidrag bara till studieförbund
Ulla Hjorton, vikarierande chef på kulturkontoret vid Uppsala kommun menar att en sådan lösning i dagsläget inte är möjligt eftersom kulturnämndens bidrag riktar sig till studieförbunden.
Enligt henne grundar sig det ekonomiska problemet i en för ett år sedan genomförd sammanslagning av bidragen som årligen går till studieförbunden, där en del av pengarna ska gå till studiecirklar inom ramen för Kultur i vården verksamhet.
Hon bekräftar att bidragsdelen som går till Kultur i vården förvisso har minskat men att det totala stödet till studieförbunden är ungefär det samma. Anledningen till att ABF:s bidrag minskar beror bland annat på att de redan från år 2004 dragit ner på antalet kultur i vården-cirklar. Det skulle även enligt Ulla Hjorton finnas andra pengar i det totala bidraget som går att användas för till exempel musikverksamheten.
- Nu när vi får de här signalerna kommer vi att kalla till oss studieförbunden och diskutera de nya bidragsreglarna och hur de slår mot verksamheten, säger Ulla Hjorton som poängterar att sammanslagningen av bidragen gjordes i samråd med samtliga studieförbund bland annat ABF.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om