"Förvånar mig inte" - Uppsalabor om smitthärden

I UNT:s enkät uttrycker flera att många studenter tröttnat på att hålla distans eller mår dåligt av isoleringen.

"Många är less på corona och har börjat släppa på distansen, de både pluggar och festar tillsammans med folk från andra delar av stan", säger Tova Evinger.

"Många är less på corona och har börjat släppa på distansen, de både pluggar och festar tillsammans med folk från andra delar av stan", säger Tova Evinger.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2021-03-10 21:00

Som UNT rapporterat har en smitthärd blossat upp bland studenter där det är belagt att de nya virusmutationerna fått fäste. Utbrottet syns bland annat i det att Studentstaden seglat upp på topp tio över områden med störst smittspridning i Region Uppsala. 

När UNT är på plats i Studentstaden och Rackarberget tror flera att många ledsnat på isoleringen - och att det kan vara en anledning till att viruset fortsätter spridas.

Frågorna vi ställde:

  Vad tror du att det beror på att smittspridningen ökar?

  Är det svårare för studenter att plugga hemma jämfört med människor i yrkeslivet?

  Är du orolig för att själv bli smittad?

undefined
"Många är less på corona och har börjat släppa på distansen, de både pluggar och festar tillsammans med folk från andra delar av stan", säger Tova Evinger.

Tova Evinger: Det förvånar mig tyvärr inte. Många är less på corona och har börjat släppa på distansen, de både pluggar och festar tillsammans med folk från andra delar av stan. Det finns de som mår dåligt också av isoleringen, jag känner till flera som funderar på att hoppa av sin utbildning. Jag oroas över hur samhället dras isär av smittan, hoppas verkligen att alla vaccinerar sig.

undefined
"Jag tänker på hur ensamt det måste vara för studenter från andra länder, de behöver ju träffa svenska ungdomar som kan introducera dem socialt", säger Carin Magnusson.

Carin Magnusson: Det är svårt att veta vad ökningen beror på just i det här området. Jag tänker på hur ensamt det måste vara för studenter från andra länder, de behöver ju träffa svenska ungdomar som kan introducera dem socialt. Det är jobbigt med smittan, men särskilt orolig är jag inte. 

undefined
"Jag lider med de gäststudenter som kom i höstas och inte hunnit lära känna en enda person", sägerJesper Boman.

Jesper Boman: Jag kan inte spekulera i orsaken, men det oroar mig inte särskilt mycket. Jag jobbar hemifrån och träffar folk dagligen i digitala möten, det ger mig bra rutiner. Betydligt värre är det för studenterna, särskilt gäststudenter som kom i höstas och inte hunnit lära känna en enda person. Jag lider med dem. 

undefined
"Jag oroar mig mest över att de äldre i min familj ska smittas", säger Cassandra Kallifatides.

Cassandra Kallifatides: Svårt att säga. Många känner sig väldigt ensamma, särskilt de som går första året och är nya i stan. Jag tycker att de utbildningsansvariga borde göra mer för att motverka det. Min pojkvän jobbar på distans till en arbetsplats där arbetsgivaren ordnar sociala aktiviteter på nätet, det skulle vi också behöva. Jag oroar mig mest över att de äldre i min familj ska smittas. 

undefined
"Det finns förstås de som tar ansvar, men det festas nog en hel del i det fördolda", säger Margareta Borg.

Margareta Borg: Jag märker att många unga människor struntar i att hålla avstånd. I den åldern kan man ju känna sig odödlig, men unga kan ju bli sjuka och vara smittbärare de också. Det finns förstås de som tar ansvar, men det festas nog en hel del i det fördolda. Jag är inte så orolig själv, men min man tillhör en riskgrupp så därför är jag väldigt försiktig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!