200 så kallade Johanssonvillor ska byggas innan nästa val. Men det ser mörkt ut för villorna. De första husen, som skulle stå klara i augusti i år i Steningehöjden, har inte ens påbörjats. Bygget kan komma igång tidigast i mars.
– Vi måste bygga ut vatten och avlopp först, säger Stieg Gunnerfeldt, projektledare för Steningehöjden.
På andra håll i Sigtuna kommun protesterar de boende. En protestlista med över 100 namn från Arenberga villaförening har skickats in till stadsbyggnadskontoret. Där är tanken att tre villor ska byggas bredvid en lekplats på ett gräsområde vid Hyacintvägen och Liljevägen.
De boende är bland annat rädda att biltrafiken vid lekplatsen, dit många i dag skickar sina barn att leka, kommer att öka.
– Vi protesterar mot att man vill bygga mitt i ett bostadsområde där barnen leker i en oas där det i dag inte finns några bilar, säger Helena Ringholm, ordförande i Arenberga Villaägarförenings styrelse.
Tvåbarnspappan Fredrik Jansson, vars hus kommer att gränsa till de tänkta Johanssonvillorna, berättar att han länge gick och väntade på att en villa skulle bli ledig precis vid parken.
– Här har barnen en fotbolls- och brännbollsplan som de använder mycket, säger han.
Även Mats Larsson, som har utsikt över parken, är rädd att bostadsaffären blir en förlustaffär.
- Jag har nog betalat några hundratusen extra för att jag har en park utanför mitt fönster. Nu kommer vi i stället att titta in i ett vardagsrum, säger han.
Han och hans fru, Milka Kuveljig, har två småbarn och är ofta ute på gräsplätten. De berättar att det skett en generationsväxling i Arenbergaområdet och att många yngre familjer med barn har flyttat in.
– Många barn brukar komma hit och låna boll och mål av oss. En del förskolor kommer också hit med sina barn och leker. Varför kan de inte bygga villorna någon annanstans? Det måste finnas annan mark, säger Milka Kuveljig.
Anders Johansson (S), kommunalråd, säger att det är viktigt både ur miljö- och ekonomiperspektiv att bygga i befintliga områden.
– Det kan handla om vägar, vatten och avlopp, elledningar och fjärrvärme. Närhet till redan befintlig kommunal service är också viktig, säger han.
Han är inte förvånad över de starka reaktionerna.
– Det kommer alltid liknande kritik när man gör mindre kompletteringar i bostadsområden. Ofta får vi höra argumentet: ”Det är bra att ni bygger bostäder, men inte just här där vi bor”, säger han.
Han berättar att själva tanken med villorna är att löntagare med normal inkomstnivå ska ha råd att bo i ett eget hus.
– Något som i praktiken är mycket svårt i vår region om man inte har kunnat göra boendekarriär sedan lång tid och exempelvis kan sälja en bostadsrätt med stor vinst, säger han.
På Hällsbovägen i Sigtuna finns också planer på villor. Trots att planen ännu inte har kommit så långt som till samråd har de boende reagerat. En protestlista med 120 namn har lämnats in.
Anders Johansson (S) säger att det inte är helt uteslutet att planerna i Hällsbo och Arenberga läggs ner.
– Vi gör det avvägandet mellan samrådstiden och utställningen.