Fler bussar behövs – men pengarna saknas

Flera områden i och omkring Uppsala behöver bättre busstrafik, enligt regionen. Men pengarna finns inte. I Skölsta har man väntat i flera år på ökat antal turer – och man kommer få fortsätta vänta.

Eyjolfur Thorarinsson, som bor i Skölsta, har många gånger hört av sig till Uppsala kommun, UL och Region Uppsala angående de dåliga trafikförbindelserna, men säger att det varit svårt att få några konkreta förslag.

Eyjolfur Thorarinsson, som bor i Skölsta, har många gånger hört av sig till Uppsala kommun, UL och Region Uppsala angående de dåliga trafikförbindelserna, men säger att det varit svårt att få några konkreta förslag.

Foto: William Holmberg

Uppsala2021-10-28 12:00

Skölsta ligger i utkanten av Uppsala, ungefär tre kilometer nordöst om Årsta. Under lång tid var det ett sommarstugeområde, men de senaste åren har området vuxit och i allt större utsträckning övergått till permanentboenden. Men busstrafiken i området har inte hållit jämna steg med de ökande behoven, menar boende i området.

undefined
Eyjolfur Thorarinsson, som bor i Skölsta, har många gånger hört av sig till Uppsala kommun, UL och Region Uppsala angående de dåliga trafikförbindelserna, men säger att det varit svårt att få några konkreta förslag.

Eyjolfur Thorarinsson och hans fru har bott i Skölsta flera år och är missnöjda med läget. De har haft kontakt med såväl Region Uppsala som UL och Uppsala kommun, om att det går för få bussar till och från området. De anser att man måste öka antalet turer. Men responsen har varit dålig, säger de. Inga konkreta förslag har presenterats trots att det varit på tapeten under flera år.

– Skölsta växer ju explosionsartat. Vi har kontakt med flera grannar och vi är ju många som beklagar oss över att det är så dåliga kommunikationer, säger han.

undefined
Skölsta är ett område i utkanten av Uppsala, där det byggs många nya bostäder. Området var tidigare ett sommarstugeområde.

Men det kommer sannolikt inte bli stadsbussar i Skölsta inom en överskådlig framtid eftersom området ligger utanför gränsdragningen för stadsbusstrafik, uppger Stefan Adolfsson som är avdelningschef på Trafik och samhälle i Uppsala. Planer finns däremot på att öka antalet turer med länsbussarna, exempelvis under pendeltider. Men dessa planer är ännu väldigt lösa och pandemin har försenat åtgärderna betydligt. 

– Det är en resursfråga, det måste till ytterligare medel för det här. I det läget vi är i nu har vi svårt att göra ytterligare satsningar på kollektivtrafiken. Nu är det mest att hålla i den trafiken vi har, säger Stefan Adolfsson.

undefined
Planer finns på att utöka trafiken med regionalbuss till Skölsta. Det kan komma ske till 2023, men ännu är inget spikat.

Besluten om kollektivtrafik till ett område görs dels mot bakgrund av hur många som använder de linjer som finns, men man gör också en bedömning av var det byggs och var behov finns. Trafik och samhälle har identifierat ett antal områden i Uppsala där man ser att behov kan finnas av utökad kollektivtrafik. 

Utöver Skölsta nämner han även östra Fyrislund och Fullerö som områden de har ett ökat fokus på. Men även där är besluten framskjutna på obestämd tid, på grund av den ekonomiska situationen, enligt Stefan Adolfsson. 

När kan boende i Skölsta då vänta sig en utökning av kollektivtrafiken?

– Det går inte att säga när exakt. Tidigast 2023.Till dess hoppas vi att vi har ett mer stabilt läge. Men vi kan inte lova något. 

undefined
Johan Örjes (C) säger att en ökning av bussturerba till Skölsta kommer att bero på hur ekonomin ser ut 2023.

I slutändan krävs ett politiskt beslut för att pengar ska skjutas till. Johan Örjes (C) är regionalråd och ordförande i Trafik- och Samhällsutvecklingsnämnden.

– Behovet i Skölsta är identifierat att det måste ses över. Men det finns också många andra behov runtom i länet, så det måste undersökas. Lite krasst får vi se hur ekonomin ser ut inför 2023, säger han.

undefined
Den nybyggda förskolan i Skölsta. Eyjolfur Thorarinsson säger att han fått höra från kommunen att bussturerna skulle öka när den nya förskolan i området byggts färdigt. Den står nu klar sedan ett halvår tillbaka, men inget nytt grepp har tagits om kollektivtrafiken.

Eyjolfur Thorarinsson i Skölsta menar att de flesta i området väljer att ta bilen eftersom den enda busslinjen med länsbussar till och från Skölsta alltför sällan kommer i tid, och dessutom har för få avgångar. På vardagar sker tio avgångar om dagen och på helgerna tre. Han menar att det ställer till det för de som pendlar, för skolungdomar som inte har skolskjuts, och för de som bara vill in till stan och sedan kunna ta sig tillbaka. 

– Missar man bussen står man ju där. Då är det ju 400 spänn för en taxi. Så pass illa är det.

2018 gjordes en namninsamling med runt 70 namn på boende som efterfrågade en utökad busstrafik till området, allra helst stadsbussar som går mer regelbundet.

– Om behovet var stort då så är det ju så mycket större nu, säger Eyjolfur Thorainsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!