Flera olika aktörer behövs

Fristående organisationer som stöder våldsutsatta kvinnor behövs även i framtiden vid sidan om kommunens arbete. Det anser Åsa Witkowski, verksamhetschef vid Rikskvinnocentrum efter beskedet att tre Uppsalaföreningar kan mista sina statliga bidrag.

Uppsala2012-10-05 13:03

Socialdemokraterna har gjort utspel om att kommunen nu är på väg att konkurrera ut den ideella sektorn. Från tjänstemän har det förts fram förslag på att i första hand satsa på kommunens nybildade resurscentrum Nexus. Socialdemokraterna är emot den tanken.
– Det måste finnas en möjlighet för kvinnor att söka sig åt olika håll. Det finns en rädsla för att bli protokollförd. Bara den rädslan leder till att många inte söker hjälp hos kommunen, säger Eva Christiernin (S).

I Nexus som bildades vid årsskiftet ingår delar av socialtjänsten och det skyddade boendet Siri. Eva Christiernin välkomnar Nexus, men befarar att en ökad satsning på den verksamheten innebär att motsvarande verksamheter vid föreningarna inte får kommunalt bidrag.

Stig Rådahl (M), ordförande i nämnden för hälsa och omsorg, säger att det inte finns något beslut om bidragens framtida storlek. Nämnden fördelar alla sina föreningsbidrag i november.
– Vi ser mångfalden som en positiv sak, att det finns olika aktörer på marknaden. Att Nexus kommit i gång är bara ytterligare ett sätt för att utsatta kvinnor ska få den hjälp de behöver.
Men att det blir mer kommunalt bidrag till föreningarna vill han inte lova.
– Vi vet ju inte ens hur mycket de kommer att få från staten i fortsättningen. Då är det dumt att i förväg lova något.

Åsa Witkowski menar att våldsutsatta kvinnor i Uppsalatrakten har varit särskilt gynnade:
– Det finns flera aktörer med olika perspektiv och kompetens kring de här frågorna. Det är bra för bredden och bra för de som är utsatta att kunna söka till exempel stadsmissionen eller kvinnojouren.
Uppsala kvinnojour har varnat för att ett indraget eller minskat statsbidrag innebär nedskärningar. Åsa Witkowski tror dock inte att det behöver betyda en försämring av resurserna totalt sett eftersom kommunen samtidigt skapat Nexus.
– Nexus som kommunen byggt upp kan vara ett sätt att komplettera den verksamhet som finns.

UNT berättade i går att Uppsala stadsmission, Uppsala kvinnojour och Mottagningen mot våld i Uppsala kan förlora hela eller delar av statsbidraget då Socialstyrelsen vill prioritera andra städer. Totalt handlar det om över två miljoner kronor som kan försvinna från organisationerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om