Flera missar i diabetesvård

Diabetesvården inom primärvården är på några punkter bättre än genomsnittet i landet. Vården vid Akademiska sjukhuset ligger på rikssnittet eller där under.

Uppsala2007-06-19 16:58
Det visar en rapport från det nationella diabetesregistret som syftar till att förbättra diabetesvården i landet.
Uppgifterna från diabetsregistret gäller 2006 och baseras på uppnådda mål för en rad parametrar, exempelvis hur ofta en diabetespatient får kontrollera blodtrycket, kolesterolvärden eller sin fotstaus.

Landstingen i Östergötland, Västerbotten och Kronoberg är bäst i landet på diabetesvård.
I Sverige har ca 4 procent av befolkningen diabetes. Trots det inrapporterades i fjol endast 156 000 patienter med diabetes. Det är mindre än hälften av det totala antalet diabetiker i landet.

I Uppsala län finns närmare 13 000 diabetiker, men drygt 9 000 av dem finns inte med i kvalitetsregistret eftersom de inte rapporteras in av sjukvården.
Omkring 1 800 diabetespatienter har kontakt med Akademiska sjukhuset, en tredjedel av dem finns noterade i registret.
- Vi har ändrat våra rutiner, det kommer att bli bättre redan i nästa rapport, säger Annika Schnell vid medicinkliniken och lokal koordinator för registret i Uppsala.

I årsrapporten framgår att diabetesvården vid Akademiska sjukhuset ligger på riksgenomsnittet eller därunder beroende på olika parameterar. Vården ligger under genomsnittet när det exempelvis gäller kontroll av blodtryck, kolesterol och fotstatuts
- Det finns en misstänkt koppling när det gäller kontroll av fotstatus och att vi har fler amputationer här än på flera andra håll i landet, säger Annika Schnell.

Det finns mål om minst ett läkarbesök om året, men det kan ibland dröja två år eller mer.
-En förklaring är att vi har brist på läkare inom diabetsvården. En annan förklaring är vårdgarantin som inneburit att nybesök prioriteras, säger Annika Schnell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!