Flera frågetecken efter smällen

SMHI har under tisdagsmorgonen arbetat hårt för att ge ett svar på smäll och ljus-gåtan och kan nu konstatera att förutsättningarna för åska har varit perfekta.

En läsarbild tagen klockan 07.03 som ska ha fångat ljusfenomenet i samband med smällen på tisdagsmorgonen.

En läsarbild tagen klockan 07.03 som ska ha fångat ljusfenomenet i samband med smällen på tisdagsmorgonen.

Foto: Nicholas Fawkner/läsarbild

Uppsala2017-10-17 11:11

UNT har under tisdagsmorgonen rapporterat om en jättesmäll som hörts över hela länet. "Hela huset skakade", "Det kändes som jordbävning ", "Vi hörde en jättehög krasch" - läsarnas tips strömmade in till UNT.

LÄS MER: Så upplevde upplänningarna smällen

Även Uppsalapolisen blev nedringda av oroliga upplänningar. Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisens Regionledningscentral, sa till UNT på tisdagsmorgonen:

– Vi arbetar febrilt med att ta reda på vad det egentligen handlar om. Vi har kontakt med flera experter, vissa säger att det är blixtar men andra avfärdar att det här skulle vara åska.

En polishelikopter skickades upp och den cirkulerade över Uppland. Något anmärkningsvärt noterades inte, utan polisen är inne på åskspåret.

– Men det går ju inte att ignorera något sådant här när så många människor ringer in. Vi måste göra allt vi kan för att undersöka, sa Daniel Wikdahl till UNT vid 10-tiden.

SMHI har på tisdagsförmiddagen undersökt vad som kan ha orsakat smällen i länet. Mycket tyder på att det handlar om kraftig åska.

– Vi har haft väldigt varm och fuktig luft som strömmat upp över landet de senaste dagarna och det är en viktig ingrediens när det ska bli åska. Dessutom måste atmosfären vara skiktad på ett sådant sätt att det blir gynnsamt för åska och det är den just nu. Vi har sett under morgonen att vi haft ett frontsystem som rört sig över Uppland och som nu börjar dra vidare och har sin tyngdpunkt över Östersjön, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, berättar för UNT att smällen, som inträffade strax efter klockan 07 på morgonen fastnade på bild av Ångströmslaboratoriets kameror.

– När vi har kollat på kamerorna kan vi se att kamerorna i Uppsala registrerar ett ljussken i horisonten rakt västerut. Vi har en kamera i Örsundsbro och bilderna från den visar att den blev helt belyst strax efter klockan 07. Utifrån våra beräkningar verkar det som om smällen inträffade i närheten av Ramsta.

Att det rör sig om åskoväder är en trolig förklaring, menar Eric Stempels.

– Jag vaknade själv av smällen och tänkte först att det var ett meteoritnedslag, men det finns ingenting som tyder på det. Den enklaste förklaringen är att det handlar om ett åskoväder, och ofta brukar den enklaste förklaringen också vara den rätta. Det var relativt kort tid mellan ljuset och ljudet vilket tyder på att det var åska.

UNT var i kontakt med en Uppsalabo, Nicholas Fawkner, som säger sig ha fångat ljusskenet på bild och film.

SE LÄSARBILDER OCH FILMERNA HÄR

Även seismolologen Björn Lund, vid Uppsala universitet, uppgav för UNT tidigare under morgonen att man inte utesluter att det var åska som orsakade smällen.

– Vi kan inte utesluta att det varit åska, men det måsta i sådana fall ha varit en riktigt kraftig åsksmäll.

LÄS MER: Seismolog - "Vi ser kraftiga utslag"

Men det finns fortfarande frågetecken som ännu inte har fått något svar. Ett stort antal Uppsalabor har uppgett för UNT att de upplevt att det luktat bränt i staden vilket inte borde kunna uppkomma av åska, enligt SMHI. Under morgontimmarna har flera medier rapporterat att det varit ovanligt mörkt i Stockholm och Uppsala. Teorier finns att mörkret har med brandrök från Spanien och Portugal att göra rapporterar Aftonbladet. Detta skulle också kunna förklara Uppsalabornas rapporter om att det luktar bränt på flera platser i stan.

Man enligt Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI, handlar mörkret snarare om att det varit mycket tjocka moln som passerat över himlen.

– Vi har sett att vi har en luftströmning söderifrån och det är klart att det kan ha följt med partiklar från olika håll. Partiklarna i atmosfären kan bryta ljuset men vi ser inte kopplingen till att det blev mörkt. Vi ser snarare att vi har haft väldigt täta moln samtidigt som solen stått mycket lågt vilket borde kunna ge den här effekten.

Att det kan lukta bränt kan dock ha med andra partiklar att göra, menar SMHI.

– När det kommer in en luftmassa med vissa partiklar i kan man uppleva att luften luktar annorlunda. Jag tror inte att det kan börja lukta bränt av åska, säger Sofia Söderberg.

Flera personer hart också uppgett att de känt hela huset skaka av den kraftiga smällen, något som förbryllar SMHI.

– Under sommaren kan det uppstå väldigt kraftiga åskoväder men så har det inte varit nu. I bland kan vi varna för åska men då ska det vara betydligt kraftigare än nu. Därför låter det kontigt att hus har skakat av knallen. Men det är möjligt att det har slagit ner på ett så kraftfullt sätt att hus precis i närheten har upplevt att det skakar, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om