Fortsatta brister på leklanden: "Väldigt allvarligt"

Ett paradis för barnen – men om kraven på säkerhet inte uppfylls finns det risk att besöket på leklandet får en tragisk vändning. Konsumentverket har tidigare konstaterat allvarliga säkerhetsbrister i branschen, och anmälningarna fortsätter att komma in.

Anna Strandberg är utredare på Konsumentverket.

Anna Strandberg är utredare på Konsumentverket.

Foto: Wilhelm Hultin / Konsumentverket

Uppsala2023-03-15 17:00

Smuts, slitage och brister i säkerheten. Busfabriken i Uppsala har anmälts på flera håll under vintern – bland annat till Konsumentverket.

Men problem med just säkerhet på svenska lekland är något som Konsumentverkat pekat ut tidigare.

År 2019 genomfördes en stor granskning av branschen. Vid marknadskontroller upptäcktes mängder av säkerhetsbrister på anläggningarna, enligt myndigheten, och man ansåg att det fanns risk för bland annat strypning och hängning.

Konsumentverket ställde då krav på branschen om bättring – men året därpå konstaterade man att det inte var mycket som hade förändrats.

Sedan dess har det inte gjorts någon uppföljande kontroll och det är därför svårt att säga exakt hur det ser ut med säkerheten på leklanden idag, berättar utredaren Anna Strandberg. Men fortfarande är det vanligt att företagen anmäls.

– Man kan dra slutsatsen att det fortfarande finns en del brister. Men jag hoppas att det blivit bättre och att vi har ökat kunskapen om vad för krav och regler som gäller.

undefined
Anna Strandberg arbetar som utredare på Konsumentverket. Hon berättar att det är vanligt att det kommer in anmälningar mot lekland.

Efter granskningen har det även inletts rättsprocesser mot flera leklandsföretag som fortfarande pågår.

I november förra året kom en dom i Kammarrätten: Busfabriken tvingades betala en avgift på 500 000 kronor för att ha tillhandahållit studsmattor med allvarliga fel. Domen har överklagats av Busfabriken och kan komma att tas upp i Högsta förvaltningsdomstolen. 

Det pågår också en liknande rättsprocess mot företaget efter att en flicka skadades på deras anläggning i Karlskrona år 2021. Där prövas ansvarsfrågan kring en skumgummigrop som Konsumentverket anser inte uppfyllde kraven, och som inte åtgärdades. Konsumentverket kommer att ansöka om sanktionsavgift, enligt Anna Strandberg. Det pågår också en rättsprocess mot företaget Leos Lekland, och också där prövas säkerhetsbrister som påstås inte ha åtgärdats. 

– Det är väldigt allvarligt. Vet man att man har allvarliga brister är man skyldig att åtgärda dem. Det är jätteviktigt för att förebygga olyckor som kan ge men för livet eller i värsta fall dödsfall, säger Anna Strandberg. 

Det är inte alla anmälningar mot leklandsföretagen som tas vidare av Konsumentverket. Det gör man enbart där det kan finnas en risk för personskada. Enligt Anna Strandberg kommer man gå vidare med anmälan mot Busfabriken i Uppsala som gjordes i januari, genom att man ska begära in deras senaste besiktningsprotokoll. Det här för att ta reda på om det finns säkerhetsbrister. 

– Anmälan kan indikera att det finns en skaderisk, men det är inget som går att se direkt i bilderna.

undefined
Konsumentverket har tidigare pekat ut allvarliga säkerhetsbrister i leklandsbranschen.

När det gäller hygien och städning på leklanden så är det kommunens miljöförvaltning som har tillsynsansvar enligt Miljöbalken.

Efter att det inkom två klagomål kring årsskiftet pågår det just nu ett ärende där man följer upp Busfabrikens städrutiner. Man såg att det fanns brister som behövde åtgärdas, berättar Heike Kaden som är inspektör på Miljöförvaltningen. Hon vill dock inte kommentera detaljer i ärendet eftersom det är pågående.

– Men vi har kommit ganska långt i utredningsprocessen. De har gjort åtgärder, men jag vill inte gå in i detalj på vad nästa steg är.

Det finns inget fast intervall för hur ofta Miljöförvaltningen genomför planerad tillsyn, men i år planeras tillsyn av samtliga lekland i Uppsala.

Säkerhet på lekland

Den som driver ett lekland måste se till att verksamheten uppfyller gällande säkerhetskrav, dokumentation och information. Företagen är skyldiga att följa produktsäkerhetslagen. 

För att se till att leklandet är säkert ska företaget både utföra regelbundna kontroller och en större besiktning varje år. Mindre kontroller ska göras varje dag. 

Olyckor ska dokumenteras, och olyckor som kan förknippas med att en vara eller tjänst är farlig ska anmälas till Konsumentverket.

Källa: Konsumentverket. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!