Flera fall av misstänkta matförgiftningar

Antalet anmälningar om misstänkta matförgiftningar i Uppsala kommun har i år ökat med cirka 50 procent jämfört med fjolårets sex första månader. Hittills i år har 82 anmälningar gjorts. De flesta rör restauranger.

Uppsala2004-06-29 00:00
Någon entydig förklaring till den kraftiga uppgången har miljökontoret inte. En förklaring kan vara virusinfektioner.
- Vi vet att virus gått under vissa perioder. Men det kan knappast vara hela förklaringen. Uppmärksamheten i media tror jag dock har påverkat att fler anmäler när de blir sjuka av maten, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör i Uppsala kommun.
Merparten av anmälningarna rör restauranger men även matbutiker och skolor förekommer.

Svårt fastställa orsak
Ett par restauranger har anmälts vid ett par tillfällen. Men trots inspektioner har miljökontoret haft svårigheter att fastställa orsaken till smittan.
Ett snabbmatservering har för misstänkt matförgiftning vid fyra tillfällen under våren. Inspektionen visade brister i temperaturkontrollen, nedkylningen fungerade inte och temperaturkontrollen av varmhållen mat sköttes inte tillfredsställande.
Provtagning av varmhållet kebabkött visade att maten innehöll för stort antal mikroorganismer. Även röd paprika bedömdes vara tjänlig med anmärkning.
— Resultaten är sådana att de ändå inte visar att matförgiftningen helt säkert kommer från det här stället, säger Yvonne Linné.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om