Flera faktorer bakom fetmarisker

Det är långtifrån bara negativ påverkan på blodtryck, blodfetter och blodsocker som gör att övervikt och fetma ökar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Johan Sundström.

Johan Sundström.

Foto: TT / Johan Wahlgren

Uppsala2013-11-22 01:00

Det framgår av en internationell jättestudie som publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet.

– Givetvis är det viktigt att behandla högt blodtryck, höga blodfetter och högt blodsocker hos personer som väger för mycket. Samtidigt visar våra resultat att sådana åtgärder inte räcker för att fullt ut ta bort de negativa hälsoeffekterna av övervikt och fetma, säger docent Johan Sundström vid Institutionen för medicinska vetenskaper, Uppsala universitet.

Undersökningen bygger på uppgifter om sammanlagt 1,8 miljoner kvinnor och män från en stor mängd så kallade epidemiologiska studier från hela världen, däribland den så kallade Ulsam-studien med äldre män i Uppsala.

I utgångsläget var deltagarna hjärt- och kärlfriska, men under de i genomsnitt 13 år som de därefter följdes upp insjuknade 57 000 av dem i hjärtinfarkt och 31 000 i stroke.

Som väntat var både hjärtinfarkt och stroke betydligt vanligare bland kvinnor och män med ett högt kroppsmasseindex, BMI, än bland personer med normala BMI-värden. Ju högre BMI, desto högre var risken för sådan hjärtkärlsjuklighet.

Väntat var också att högt blodtryck, höga blodfetter och högt blodsocker var betydligt vanligare bland överviktiga och feta än bland de normalviktiga kvinnorna och männen i studien.

– En närmare analys visar dock att dessa tre väl kända riskfaktorer bara till en del kan förklara varför en hög kroppsvikt ökar risken för hjärtkärlsjukdom. Det talar emot en teori som säger att övervikt och fetma i sig inte behöver vara ohälsosam, säger Johan Sundström.

Enligt forskarnas analys måste andra faktorer än högt blodtryck, höga blodfetter och högt blodsocker ligga bakom drygt hälften av överrisken för hjärtinfarkt och en fjärdedel av överrisken för stroke hos personer med ett högt kroppsmasseindex.

– En viktig uppgift blir att närmare undersöka vilka ytterligare faktorer som bidrar till överrisken för hjärt-kärlsjuklighet vid övervikt och fetma, säger Johan Sundström

Över hela världen ökar förekomsten av övervikt och fetma i befolkningen.

– Det understryker vikten av att utveckla effektiva strategier för att motverka denna världsomspännande fetmaepidemi. Om man vill minska sin risk för hjärtinfarkt och stroke är det sannolikt bättre att behandla övervikten i sig än att bara behandla de åtföljande riskfaktorerna, säger Johan Sundström.

FAKTA: BMI

Kroppsmasseindex, BMI, räknas ut genom att dividera kroppsvikten (uttryckt i kilo) med längden multiplicerat med längden (uttryckt i meter). För till exempel en 170 centimeter lång person som väger 68 kilo är kroppsmasseindex 23,5 (68/1,7 x 1,7).

Ett BMI mellan 20 och 24,9 räknas som normalt, ett mellan 25 och 29,9 som övervikt och ett från 30 och uppåt som fetma.

En 170 centimeter lång person passerar fetmagränsen BMI 30 om han eller hon väger drygt 86 kilo. För en 180 centimeter lång person ligger fetmagränsen vid en kroppsvikt på cirka 97 kilo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!