Flera fågelarter hotade

Över 40 procent av de svenska fågelarterna minskar i antal. Enligt Birdlife International finns inget annat land i Europa som har så många hotade fågelarter som Sverige. - Det är katastrof, säger Tomas Kjelsson, ordförande i Upplands Ornitologiska Förening.

Ornitologen Tomas Kjelsson spanar efter fåglar vid Kungsängen strax söder om Uppsala.

Ornitologen Tomas Kjelsson spanar efter fåglar vid Kungsängen strax söder om Uppsala.

Foto: David Magnusson

Uppsala2006-09-17 00:00
1982 fanns över 3 000 par ortolansparvar i Uppland.
- I dag lär det finnas 15 par kvar. Det är väldigt tråkigt, det rör sig om en av Upplands karaktärsfåglar, framhåller ornitologen Tomas Kjelsson.
Utvecklingen är likartad i hela landet. Och det är inte bara rariteter som är på tillbakagång, även flera vanliga fågelarter faller tillbaka kraftigt. Sedan mitten av 1970-talet har antalet skrattmåsar minskat med cirka 50 procent, sånglärkan med 60 procent och gråsparven med 70 procent.
Enligt den internationella naturvårdsorganisationen Birdlife International är bestånden av häckande fåglar sjunkande för 46 procent av Sveriges 248 fågelarter. Inte för något annat land i Europa finns högre siffror.
- Helt klart är det fler fågelarter i Sverige som minskar än vad det är som ökar, säger Martin Tjernberg, biolog vid Artdatabanken vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Fel i miljön
Han är expert på hotade fågelarter och hänvisar till en räkning av häckande fåglar i Sverige som gjorts årligen sedan 1975.
Den undersökningen visar att 41 procent av fågelarterna genomgått en säker eller trolig minskning sedan 1975. Under samma period har det skett en säker eller trolig ökning för 26 procent av fågelarterna.
- Bland de arter som ökat finns påfallande många stora fåglar, till exempel sångsvan, storskarv och grågås. En orsak kan vara bättre tillgång på föda på grund av mildare vintrar.
Martin Tjernberg säger dock att jämförelsen med andra länder är något osäker eftersom en del siffror från övriga Europa är osäkra.
Vad beror det då på att så många arter faller tillbaka?
- Ingen vet säkert men troligen finns en rad förklaringar, svarar Martin Tjernberg. Många av de drabbade arterna är tropikflyttare som möter en svår situation i Afrika. Det handlar om jakt, utebliven monsun och ökenutbredning.
Faktorer i Sverige som påverkar vissa fågelarter negativt är ensidigt skogsbruk där bara enstaka trädarter planteras. Inom jordbruket blir det vanligare med stora ytor bevuxna av en enda gröda.
- Att fågelarter försvinner tyder på något fel i miljön. Man borde forska mer för att ta reda på orsakerna, anser Tomas Kjelsson.
Han framhåller att åtgärder kan bli kostsamma. Vid sjön Kärven nära Almunge har skrattmåsen varit helt försvunnen sedan 1980-talet. Sjön har varit delvis igenvuxen men i fjol togs växtlighet bort till en kostnad av 80 000 kronor.
- Det gav resultat direkt. I år kläcktes 110 skrattmåsungar vid Kärven, konstaterar Tomas Kjelsson.

Fotnot: Rapporten från Birdlife International kom för två år sedan och gäller perioden 1990-2002.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om