I slutet av förra året klubbades flera byggplaner i Uppsala, som alla mött högljudda protester från grannar. Planeringen har pågått länge och i flera fall har utbyggnadsplanerna bantats eller ändrats på andra sätt efter närboendes kritik. Sex detaljplaner väntar nu på att avgöras av mark- och miljödomstolen.
Det gäller utbyggnad av bostadskvarter i Eriksberg, Ekeby, Rickomberga och Luthagen samt vid Kungsgatan och Österplan i centrala staden. Flest överklaganden, ett tjugotal, har lämnats in mot planerna på tre nya bostadshus med ett 80-tal lägenheter i ett kvarter vid Nordengatan-Köpenhamnsgatan i stadsdelen Ekeby. I dag finns en enplansbyggnad med livsmedelsbutik och parkering på platsen. De nya husen planeras bli omkring fem våningar höga med ny butikslokal i gatuplan.
Enligt grannarna kommer deras bostäder att drabbas av så mycket skugga och insyn att byggplanerna strider mot kraven på en god boendemiljö. "Vi är inte emot byggnation. Vi har dock svårt att acceptera en så radikal försämring som nu föreslås och oroas över det lilla inflytande vi haft i samrådsprocesserna", står det i ett av överklagandena.
När det gäller en annan byggplan, ett hus med upp till tio våningar vid Kungsgatan, litar de klagande inte på de beräkningar och illustrationer av det nya huset som finns i kommunens detaljplan. I stället har de tagit fram egna bilder av hur huset, enligt deras mening, skulle höja sig över de omgivande byggnaderna och skymma viktiga siktlinjer. En av de klagande, föreningen Vårda Uppsala, befarar att tiovåningshuset skulle öppna vägen för fler höga hus i innerstaden i framtiden.
HSB är en av de aktörer som vill bygga bostäder i kvarteret. Att byggplaner i centrala Uppsala överklagas är mer regel än undantag, men en byggherre kan inte väga in ett eventuellt överklagande i tidsplanen, menar Thomas Thunblom, vd för HSB Uppsala:
– Man får vara realist men man kan aldrig kalkylera med vilka planer som kan bli överklagade och hur lång tid en prövning tar, det skiljer sig så oerhört mellan olika projekt.
Vad kan ni göra i projektet under tiden?
– Vi försöker kommunicera med så många kringboende som möjligt om vad som händer. Ibland kan vi jobba vidare med vissa kritiska moment, men i princip står projekten stilla medan prövningen sker i domstolen.
Kan ett överklagande innebära en välkommen paus i dagens osäkra konjunktur?
- Nej det finns inga sådana fördelar. Vi vill ha rådighet över de tidsparametrar som påverkar projekten och en prövning har vi ju ingen rådighet över. Däremot har vi respekt för rättsordningen, den är inte ifrågasatt, säger Thomas Thunblom.
En annan överklagad plan gäller 350 bostäder i Hammarparken i Eriksberg. Grannarnas huvudsakliga invändning är att skogspartiet är så värdefullt för människor, djur och växtlighet att det måste bevaras. Byggplanerna i Hammarparken överklagades i somras och har därmed stått längst tid i kö hos domstolen. Övriga överklagade detaljplaner antogs mellan oktober och december 2022. Totalt omfattar planerna cirka 625 bostäder och andra lokaler.
Ännu finns inga besked om när domstolen kan avgöra de överklagade planerna. Omkring 75 procent av de detaljplaner som överklagas till mark- och miljödomstolen avgörs inom ett halvår, övriga avgörs snabbare eller tar betydligt längre tid.