Fler yngre skriver testamente – en effekt av corona

Till följd av coronapandemin väljer allt yngre personer att skriva testamente. "Folk tänker mer på sin egen dödlighet", säger Caroline Sörgjerd, som är jurist i Uppsala.

Enligt Caroline Sörgjerd, jurist i Uppsala, har allt fler yngre personer börjat skriva testamente.

Enligt Caroline Sörgjerd, jurist i Uppsala, har allt fler yngre personer börjat skriva testamente.

Foto: Pressbild/TT/Montage

Uppsala2020-08-30 12:01

Under pandemin har flera medier skrivit om att efterfrågan på att skriva testamente har ökat. Caroline Sörgjerd, senior jurist vid Familjens Jurist i Uppsala, har märkt samma trend. 

– Flera kunder har nämnt corona som ett skäl till att man vill se över sina dokument. Jag tror att folk tänker mer på sin egen dödlighet, säger Caroline Sörgjerd. 

Många av de som vill skriva testamente är själva friska. Men de har fått en tankeställare om sin egen dödlighet. 

– Folk tänker på testamente tidigare nu än innan corona. Det är mycket fokus på sjukdom och död på nyheterna och folk tänker att: "Nu kan vi inte vänta längre även om vi är friska, för det här kan hända oss", säger Caroline Sörgjerd. 

Vanligtvis är de som skriver testamente från 60 år och uppåt. Men i år väljer allt yngre personer att skaffa sig ett testamente. 

– Många är i 40-50 års åldern. Att vilja upprätta testamente har gått ned i åldrarna. Det är säkert corona som orsakat det, säger Caroline Sörgjerd. 

undefined
Enligt Caroline Sörgjerd, jurist i Uppsala, har allt fler yngre personer börjat skriva testamente.

Ofta kommer de som ska skriva testamente i par. 

– Man vill skapa en trygghet för varandra när man lever i parrelation. Man vill väl ha kontroll över vad som händer med sina tillhörigheter efter man går bort. Jättemånga sambor vet inte om att de saknar arvsrätt. Vi råder alltid sambor att gifta sig eller skriva testamente, även om man har barn.

Är man sambor, och ena partnern går bort, är det barnen som i första hand ärver. Är barnen omyndiga ska de ha ut sin arvslott direkt, de kan inte skriva över den på sin förälder. 

– Då kan man tvingas sälja huset för att köpa ut sina barn, säger Caroline Sörgjerd. 

Även bonusbarn har rätt till hela sitt arv direkt, om inget annat anges i testamentet. 

– Jag tror skillnaden nu mot ett vanligt år är att det är andra målgrupper som vill skriva testamente. Man har fått en extra spark i baken och tar tillfället i akt att ta tag i det som man kanske har skjutit upp. 

Juristbyrån Familjens Jurist får även frågor kring framtidsfullmakt.

– Om jag blir sjuk, vad innebär det för oss? Om jag inte kan företräda mig själv vem vill jag ska sköta min ekonomi? Man tar tag i det här. Samtidigt som jag också kan tänkta mig att folk har sämre ekonomi nu och inte kan ordna allt på en gång, säger Caroline Sörgjerd. 

Familjens Jurist är landets största juristbyrå inom familjerätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!