Fler vill starta privata vårdcentraler

På tisdagen slog Hälso- och sjukvårdsstyrelsen fast vilka regler som gäller för att få driva vårdcentraler och mödravårdscentraler i Uppsala län.Flera intresserade står redan och stampar för att få starta verksamheter i centrala Uppsala och Knivsta.

Uppsala2009-06-16 18:36
En handfull intresseanmälningar om att starta vårdcentral eller mödravårdscentral har kommit in till landstinget i Uppsala län. Det är framför allt centrala Uppsala och Knivsta som lockar.
Praktikertjänst, som ägs och styrs av dem som driver verksamheterna, är långt framme i planerna.
- Oftast är det någon, en läkare eller en barnmorska till exempel, som bär på en idé och kontaktar oss. De driver sin verksamhet precis som de vore egenföretagare. Men vi sköter de centrala funktionerna som it och administration, säger Björn Zackrisson på Praktikertjänst.

Koncernen planerar att starta två eller tre vårdcentraler i Uppsala län. En i centrala Knivsta, och en eller två i centrala Uppsala. I Knivsta har arbetet kommit längst. Där vill tre Knivstaläkare starta en mottagning. Praktikertjänst har också tecknat avtal med läkare som vill starta i centrum, och letar just nu efter en lokal. Det finns också planer på att starta barnavårdscentral och mödravårdscentral, men var är ännu inte bestämt.
- Vi har stora förhoppningar för Uppsala. Så småningom vill vi skapa läkarhus där vi samlar flera specialister under samma tak, säger Björn Zackrisson.

I mitten av augusti kommer hälso- och sjukvårdsstyrelsen gå igenom ansökningarna, och de första verksamheterna beräknas vara i gång redan till hösten.
Alla som uppfyller kraven som landstingspolitikerna antog under gårdagens möte får starta en vårdcentral eller mödravårdscentral. Oppositionen, S, V och MP, vill att hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska kunna säga nej till vårdgivare trots att de uppfyller kraven. Men de fick inte igenom sitt yrkande.
- Kan man inte säga nej till etableringar är vår enda möjlighet att lägga ned våra egna vårdcentraler om det blir en överetablering, säger nämndens andre vice ordförande Marlene Burwick (S).

- Tanken är att man ska kunna etablera sig granne med en befintlig vårdcentral. Etableringen sker på egen risk och samma regler gäller alla. Patientens makt stärks. Det är de som kan erbjuda den bästa vården som kommer att vinna, säger ordföranden Ismail Kamil (FP).
Samtidigt som landstinget öppnar upp för fri etablering av vårdcentraler och mödravårdscentraler måste primärvården sänka sina kostnader med 35 miljoner kronor. En översyn av de landstingsdrivna vårdcentralerna pågår. Den visar att flera går med förlust och vårdcentralnedläggningar kan komma efter sommaren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om