På gymmet i SATS lyfter Linnéa Arnevall hantlar. Hennes personliga tränare Rikard Wendt står bredvid och peppar med utrop som ”kämpa”, ”jobba”, ”tre till”. Hon tränar styrkeövningar i kombination, ett så kallat ”superset”.
– Jag ger henne nya övningar som hon sedan ska fortsätta göra på egen hand, säger Rikard Wendt, som är licensierad personlig tränare och i grunden utbildad idrottslärare.
Linnéa Arnevall gillar att träna och gör det ofta, men hon kände att hon ville veta mer om hur hennes kropp fungerar och få ökad kunskap kring hur hon ska gå tillväga i sin träning. Hon tycker att motivationen blir större med en personlig tränare.
– Det blir mer jävlar anamma, man pressar sig själv dubbelt så mycket som när man är själv. Man vill visa för sin personliga tränare att man kan, säger Linnéa Arnevall.
Rikard Wendt anser att träningen ska vara tuff men samtidigt rolig.
– När de har träffat mig ett par gånger och sedan börjar träna själva är målet att de ska köra tuffare än om de inte hade träffat mig, säger Rikard Wendt.
Efter en timmes hård och intensiv helkroppsträning är Linnéa Arnevall trött men ser nöjd ut.
– Jag är lite mör, men lycklig. Det är roligare att träna med personlig tränare, för man lär sig något också.
Det vanligaste målet för de som skaffar personlig tränare är att komma i form, menar Rikard Wendt. Kunderna kan vara allt från elitidrottare till pensionärer som aldrig varit på ett gym. Vissa kunder har han träningspass med fyra gånger i veckan och andra bara en gång i månaden. Han tror att inom ett par år kommer fler personliga tränare än i dag att kunna livnära sig helt på vad de gör.
– Jag upplever det som att efterfrågan på personliga tränare har fördubblats de senaste två åren, säger han.
Han tror att den ökade efterfrågan beror på att folk har blivit mer intresserade av träning och hälsa i allmänhet. Den som prioriterar träning högt är också beredd att investera mer i sin hälsa. Samtidigt medger han att det innebär en kostnad.
– De ser helt enkelt att vinsterna med en personlig tränare överväger kostnaderna, säger Rickard Wendt.
Linnéa Arnevall har hittills haft tre pass med sin personliga tränare, men är beredd att köpa fler om hon skulle känna att hon behövde ytterligare inspiration och kunskap.
– Många av mina vänner är studenter och har inte råd med personlig tränare. Men jag tycker det är en bra investering, det är som att sätta in pengar rakt in i mig själv, säger hon.
Även personal på träningscenter som Actic och Kraftkällan har sett en ökad efterfrågan på personliga tränare. En större medvetenhet om hälsa och att människor ofta har tidsbrist lyfts fram som förklaringar.
– Jag tror att folk i allmänhet lägger mindre tid på träning och därför vill man ha effektiva pass, säger Therese Swedin, platschef på Actic Centralbadet.
Friskis och Svettis i Uppsala erbjuder än så länge inte personliga tränare. Verksamhetschefen Ingrid Hovstadius har heller inte märkt av någon efterfrågan.
– Vi vill att våra funktionärer ska hjälpa så många som möjligt, inte bara en person. I nuläget har vi inte resurser för att ha personliga tränare, däremot ger vi råd och instruktioner vid behov, säger hon.
Fler vill ha personlig tränare
Att gå ner i vikt eller hårdträna inför ett lopp kan vara anledningar till att gå hos en personlig tränare. Efterfrågan på personliga tränare fortsätter att växa i landet och i Uppsala väljer allt fler att ge dyra pengar för att komma i form.
Linnéa Arnevall får hjälp av personliga tränaren Rikard Wendt. *** Local Caption *** Linnéa Arnevall får instruktioner av sin personliga tränare Rikard Wendt. Foto: Pelle Johansson
Foto: Pelle Johansson
Pris: Kostnaden för personlig träning varierar beroende på ort och på den personliga tränarens utbildning och erfarenhet. Här i Uppsala är den vanligaste kostnaden för en personlig tränare från 500-700 kr. Men om man tränar mer regelbundet så sjunker timpriset till runt 400 kr.
Kända personliga tränare: Blossom Tainton har bland annat gett ut boken “I topptrim på 12 veckor med Blossom” och är en flitigt anlitad föreläsare inom hälsa. Den före detta proffsboxaren Paolo Roberto har bland annat skrivit boken ”Träna en kvart om dagen”. På webbsidan Motimate.se erbjuder han personlig träning i ”gör-det-själv-form”, för mellan 100-150 kronor i månaden. Du kan träna var du vill och erbjuds coaching via mobilen eller webben.
Visste du att? För att verka som personlig tränare behöver man ha licens. SAFE är Sveriges ledande utbildningsföretag inom personlig träning. En annan stor utbildningssamordnare är Personal Training School (PT-skolan) i Stockholm. Personlig träning har även tagit steget in i högskolan, utbildningsföretaget Ylab har gått ihop med Högskolan i Dalarna och erbjuder en treårig utbildning till Wellcare coach.