Fler vill bidra till coronaforskningen

Biobanken som lagrat coronaprover till forskning upplever ett större tryck i takt med att allt fler vill bidra med sitt blod.

På Biobanken i Uppsala lagras prover som nu ska användas i coronaforskning.

På Biobanken i Uppsala lagras prover som nu ska användas i coronaforskning.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2020-07-17 11:00

Akademiska sjukhuset samarbetar sedan flera år tillbaka med Uppsala biobank, som lagrar blod- och benmärgsprover i forskningssyfte. Till biobanken kan patienter välja att donera extra prover i samband med ordinarie provtagning. 

Att systemet redan finns i Uppsala har varit positivt under coronapandemin då man enkelt har kunna lagra prover från de patienter som kommit in och testat sig för covid-19.

Med anledning av coronapandemin har 13 nya studier startats på Akademiska sjukhuset. Målet är att förbättra diagnostik kring behandlingar och öka förståelsen kring hur insjuknande i covid-19 ska förhindras.

– Vi är nu en av de första klinikerna som kan börja använda prover till forskning, säger Anna Beskow som är sektionschef på Uppsala biobank. 

Under våren har antalet inkommna prover ökat i takt med att fler har velat delta i de pågående studierna. Tidigare fick Uppsala biobank in cirka 600 blodprover per vecka men under juni månad har antalet ökat till 800 per vecka.

– Detta är såklart superspännande och vi hoppas på ett genombrott. Totalt har vi samlat in tusentals prover som nu kan användas till forskningen, säger Anna Beskow.

Anna Beskow berättar att biobanken inte bara är positiv för Uppsala utan för hela Sveriges utveckling på coronafronten. 

– Vi har sett att flera länder inte har kunnat spara prover på grund av att de inte haft någon biobank. Därför är vi stolta över att ha utvecklat en sådan redan innan pandemin, så att vi nu enkelt kan ta fram proverna och forska på dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!