Fler utländska studenter till Sverige
Allt fler studenter världen över läser utomlands. I Sverige har utbytesstudenterna ökat kraftigt i antal under de senaste åren. Till Uppsala skulle många fler vilja komma, bara det fanns bostad.
- Vi behöver inte göra reklam utomlands och åka på mässor som många universitet i USA och Australien. Vi får ändå hit så många utbytesstudenter som vi kan ta emot. Vi har avtal om student- och lärarutbyte med 3-400 europeiska och hundratalet utomeuropeiska universitet, säger avdelningsdirektör Marita Wigren på universitetets internationella kansli.
- Det är bostadsbristen som sätter gränsen. Nära våra 680 rum för utbytesstudenter har gått åt, kan vi inte ta emot fler. Vi kan ju inte begära att utbytesstudenter från andra sidan jordklotet ska kunna fixa bostad i Uppsala när inte ens våra svenska studenter kan hitta någonstans att bo, trots sina kontakter.
Lantbruksuniversitetet
Läget är precis lika illa på Lantbruksuniversitetet.
- På Campus Ultuna är det totalstopp. SLU har ett 80-tal avtal om studentutbyte i Europa och ytterligare ett antal utanför Europa. Men några nya avtal sluter vi inte längre.
- Vi hade 229 utbytesstudenter i fjol och vi skulle kunna få många fler bara det fanns studentbostäder. Vi kan ju inte ta hit studenter när de inte kan hitta någonstans att bo, säger avdelningsdirektör Monica Bengtsson på SLU:s planeringsavdelning.
- Möjligen kan vi ordna ströplatser på våra utbildningar i Alnarp, Umeå, Skinnskatteberg eller Skövde - om studenten hinner ordna visum. Ofta kommer beskedet för sent.
Bostadsbristen
Så länge bostadsbristen består, lär inte Uppsalas båda universitet inte kunna uppfylla regeringen uttalade önskemål att fler utländska studenter ska komma till Sverige.
Studerandebyrån får över 6 000 allmänna förfrågningar om året, merparten från studenter i tredje världen. Ytterst få kommer till Uppsala, ¨men det tar mycket tid att besvara alla frågor.
I år har läget varit särskilt ansträngt.
- Universitetet drog igång över 20 nya magisterutbildningar på engelska nu i höst. Under våren fick antagningsanheten lägga ned ett otroligt jobb för att hinna behandla alla ansökningar från utlandet. Personalen gick verkligen på knäna, säger Marita Wigren.
Fortfarande gratis
Även om en del högskolor har börjat fundera på att ta betalt av utländska studenter, så är svensk högskoleutbildning fortfarande gratis. Det tror Högskoleverket lockar många studenter från utlandet. Ändå stupar många förfrågningar till både Uppsala universitet och SLU just på ekonomin.
- De flesta utländska studenter som hör av sig till SLU tror att vi kan ge dem stipendier som amerikanska universitet. Och så blir de väldigt besvikna när vi inte kan betala deras utbildning, säger Monica Bengtsson.
10 600 utbytesstudenter
Enligt Högskoleverkets rapport fanns nära 10 600 utbytesstudenter i Sverige under 2003. Antalet har ökat med 1 000 per år sedan 2001. Lägg därtill alla som tagit sig hit på eget initiativ, vid sidan av något utbytesavtal. Högskoleverket räknar med att cirka 13 procent av alla nybörjare på högskolan kommer från utlandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!