Fler Uppsalabor vittnar om brännskador – från samma klinik

Segehn brännskadades i ansiktet, Jessica har fått 17 ärr, Fridas arm bara rann och rann på grund av allt var och Kim fick en stor blåsa på fingret. Allt efter att de besökt samma skönhetsklinik i Uppsala.

Segehn Mebrahtom menar att behandlingen förstört hennes liv. Efter över två års läkning har ärren dock blivit mindre och syns knappt på bild.

Segehn Mebrahtom menar att behandlingen förstört hennes liv. Efter över två års läkning har ärren dock blivit mindre och syns knappt på bild.

Foto: Privat

Uppsala2025-01-11 11:00

– Det här har förstört mitt liv, ansiktet är ju det första man ser på en person, säger Segehn Mebrahtom, 21 år.

UNT har tidigare rapporterat om att Sam, Sofia och Klara brännskadades på laserkliniken Studio Noir i Uppsala. Nu berättar ytterligare fyra personer att de brännskadats på samma ställe.

Segehn Mebrahtom är en av dem. Hon gick till kliniken för att bli av med sin acne. Efter behandlingen kom hon hem med svarta märken i ansiktet som sedan började flagna i stora sjok. Det ledde till att hon skämdes för att visa sig utanför huset under en lång tid.

– Det var ett helt år där jag var tvungen att gå med hoodie och täcka mitt ansikte. Jag kunde inte gå ut utan att ha smink, men i början kunde jag inte ens ha smink på mig på grund av såret i ansiktet, säger hon.

Nu är det över två år sedan hon genomgick behandlingen. Några av ärren har försvunnit, men ett av dem finns fortfarande kvar.

undefined
Jessica Yakubu fick 17 ärr efter att hon lasrat bort hår på kliniken. Flera av ärren har bleknat med tiden, medan andra fortfarande syns på hennes kropp.

Hennes vän Jessica Yakubu, 18 år, gick till samma klinik för två år sedan. Hon ville ta bort hår från hela kroppen, vilket resulterade i att hon fick 17 ärr.

– Jag har fått brännskador på armar, brösten, magen, ryggen, låren. Jag hatar det verkligen, jag ångrar mig så mycket. Min mamma sa att jag inte skulle göra det här och jag önskar att jag hade lyssnat, säger hon.

undefined
Kim Andersson fick en stor blåsa som varade efter sin sjätte behandling.

Kim Andersson, 42 år, gick till Studio Noir och genomgick sex behandlingar för att ta bort en tatuering på fingret. Hon fick blåsor vid flera av tillfällena, men fick höra att det var normalt och att hon måste sköta eftervården. Sista gången gjorde behandlingen extra ont, berättar hon.

– Det kändes som att fingret skulle ramla av. Det blev en stor blåsa och den varade. När den försvann var det ett stort öppet sår.

Sista behandlingen genomgick hon i april 2024, men Kim Andersson har fortfarande ont över ärret.

undefined
Kim Anderssons ärr gör fortfarande ont över ett halvår efter behandlingen.

– Om jag kommer åt ärret så ilar det i hela fingret och gör ont. Det känns även om jag får varmt vatten på, säger hon.

Frida, 34 år, som egentligen heter något annat, vill vara anonym när hon berättar om sin skada då hon skäms så mycket. Hon gick till kliniken våren 2023 för att ta bort en tatuering. Nu har hon alltid långärmat för att täcka sitt stora ärr på armen.

– Det började spåra ur efter att jag gjort min behandling. Det blev bara värre och värre. Det läckte vätska från förbandet och det rann längs armen, säger hon.

undefined
Till vänster syns Fridas arm efter behandlingen och till höger visar hon upp hur det ser ut i dag. Hon berättar att man kan känna att huden är ojämn om man drar handen över huden.

I dag berättar hon att hennes hud är upphöjd på vissa ställen och att man känner att huden är ojämn. Nu går hon till en ny klinik i Stockholm för att kunna bli av med både tatueringen och ärret.

– På den andra kliniken sa de att detta var de värsta de har sett. Jag känner mig så dum, jag skäms. Jag är i tankarna att kanske operera, jag vill inte leva med det här.

Precis som Sam, Sofia och Klara, som UNT tidigare berättat om, har dessa personer fått höra av kliniken att de misskött eftervården, och att skadorna därför inte är klinikens ansvar. UNT har återigen hört av sig till hudläkaren Tore Nilsen, som själv arbetar med både medicinsk och kosmetisk laser. Han har tagit del av bilderna på skadorna och menar att kliniken har ett stort ansvar. Tore Nilsen kan konstatera att samtliga fall handlar om brännskador.

– Det är anmärkningsvärt att så många skadats på samma klinik. Det här visar att den här kliniken inte borde få ge de här behandlingarna, säger han.

Det finns alltid en risk med laserbehandlingar, han menar dock att flera av dessa skador hade kunnat undvikas. Samt att en klinik bör kunna ta hand om de eventuella skador som kunder får på ett bättre sätt.

Fyra personer har sedan tidigare anmält kliniken till Strålsäkerhetsmyndigheten, men ingen tillsyn har genomförts.

UNT har kontaktat kliniken Studio Noir på nytt, men inte fått något svar. I en tidigare intervju har de sagt att de inte kommenterar patientärenden. Så här lät det när UNT kontaktade kliniken i november:

Laser och IPL

IPL (Intense Pulsed Light) avger korta ljuspulser med ett brett spektrum av våglängder från en Xenonlampa. Laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) avger ljuspulser eller kontinuerligt ljus med en specifik våglängd.

IPL kan användas till en rad olika behandlingar, däribland hårborttagning, borttagning av pigmentfläckar och behandling av rodnad. IPL saknar den precision som en laser erbjuder, därför krävs fler behandlingar med IPL för att uppnå samma resultat som med laser.

En laser är mer specialiserad. Med rätt laserapparater kan laser göra allt som IPL kan, men dessutom skära i huden och bränna bort hudlager eller hudförändringar.

Komplikationer vid användning av IPL och laser kan inkludera brännskador, ärr, infektioner, ögonskador och till och med blindhet. I vissa fall kan hudcancer oavsiktligt brännas bort, vilket kan leda till att rester av cancern fortsätter växa och spridas i kroppen.

Källa: Doktor Tore Nilsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!