Hilde Wiberg är verksamhetschef för Uppsala ungdomsjour. En av jourens verktyg är sociala insatsgrupper, även kallat SIG. Genom dem samverkar socialtjänst, polis och fritidsverksamhet för att fånga upp och stötta ungdomar mellan 18 och 25 år som befinner sig i eller i riskzonen för droger och kriminalitet.
– Det är väldigt viktigt att vi samverkar och finns där ungdomarna är. Vi har blivit mycket bättre på just samverkan i Uppsala, säger Hilde Wiberg.
I samband med större våldsbrott, som till exempel årets nio skjutningar i Uppsala, märker hon att det är fler unga som kontaktar dem.
– När våldet kommer nära vet man att man har några val i livet. Antingen kan man fortsätta befinna sig i en kriminell miljö och riskera att själv bli skjuten, bli dömd för brott man begår eller så tar man chansen att göra en livsstilsförändring, förklarar Hilde Wiberg.
Genom att ha socialarbetare ute i kommunen kan ungdomsjouren fånga upp de som vill ta sig ur kriminaliteten.
– Relationsskapandet är jätteviktigt. Många av de som vi möter är myndighetströtta, så vi finns för att erbjuda råd och stöd.
För tillfället är tio personer inskrivna i SIG, men det är många fler på kö.
– Det är stor efterfrågan. Vi behöver fler som jobbar ute på fältet, men då behövs också fler som jobbar inne och kan ta emot de vi fångar upp. Men det är en resursfråga, säger Hilde Wiberg.