Fler unga nobbar alkohol, tobak och knark

Ungdomarna i Uppsala län röker och dricker allt mindre. Den trend av ökad skötsamhet som drar fram över landet omfattar även minskad brottslighet.

Drycker. En majoritet av eleverna i årskurs 9 i Uppsala län dricker inte alkohol och andelen är ökande.

Drycker. En majoritet av eleverna i årskurs 9 i Uppsala län dricker inte alkohol och andelen är ökande.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-08-22 18:51

En undersökning från Region Uppsala visar att tonåringarna dricker mindre alkohol än förr. År 2013 svarade 36 procent av pojkarna i årskurs två i gymnasiet att de inte drack alkohol. I år har siffran över icke-konsumenter stigit till 45 procent.

Det framgår av enkätsvar från cirka 6 500 högstadie- och gymnasieelever i Uppsala län.

Även för riket som helhet har alkoholkonsumtionen bland de unga gått ner rejält. För tio år sedan avstod var tredje flicka i årskurs 9 i Sverige helt från alkohol. I dag är det drygt varannan i samma åldergrupp som inte dricker alls.

Man kunde befara att tonåringarna byter alkohol mot narkotika. Men så verkar det inte vara om man får tro sammanställningen från Region Uppsala.

En kraftig majoritet av eleverna har svarat att de inte testat knark och de siffrorna ligger still eller är ökande i de olika åldersgrupperna.

Den största förändringen vad gäller narkotika syns bland gymnasiepojkar i årskurs två. Andelen i den gruppen som uppgett att de aldrig prövat narkotika har ökat från 80 till 87 procent under en fyraårsperiod.

Ytterligare en positiv slutsats i enkäten från Region Uppsala är att bruket av tobak går ner. År 2013 svarade fyra av tio flickor i årskurs två i gymnasiet att de inte rökte. I årets undersökning uppgav varannan att de är icke-rökare.

Hälsotrenden avspeglas även i motionsvanorna. År 2017 uppgav cirka 45 procent av länets ungdomar att de tränar minst tre gånger i veckan. Några siffror för tidigare år att jämföra med finns dock inte i materialet.

På nationell nivå har det kommit rapporter som tyder på att tendensen mot ökad skötsamhet även dämpar kriminaliteten bland de unga. Enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet har andelen elever i årskurs 9 som uppger att de begått grovt våld halverats på 15 år. För delaktighet i stöldbrott syns liknande siffror.

Tidigare forskning har visat ett starkt samband mellan våld och alkohol och andelen unga som uppgett att de hamnat i slagsmål när de varit berusade har sjunkit ordentligt.

Att färre unga är inblandade i vissa brottstyper brukar förklaras, vid sidan av alkoholminskningen, även av att ungdomar i högre utsträckning än förr umgås via nätet.

Rapporten från Region Uppsala visar att en ökande andel ungdomar mår psykiskt dåligt, trots de positiva uppgifterna om deras levnadsvanor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!