Fler unga klarar sig utan socialbidrag

Antalet ungdomar med socialbidrag minskar i Uppsala kommun. Ett lyckat arbetsmarknadsprojekt ses som en förklaring.

Uppsala2007-01-30 10:37
Förra året fick 863 unga hushåll socialbidrag från kommunen. Det kan jämföras med 981 hushåll 2005. Minskningen motsvarar tolv procent och gäller personer i åldrarna 18-24 år.
- Minskningen av socialbidragstagarna ska nog ses som en följd av att också arbetslösheten har minskat, säger Eva Egnell på kommunens avdelning för försörjningsstöd och arbetsrehabilitering.
UNT har tidigare berättat om projektet Jobblinjen, ett samarbete mellan Uppsala kommun, Arbetsförmedlingen och Europeiska socialfonden.
Jobblinjen har, enligt Eva Egnell, varit en bidragande orsak till att fler ungdomar kommit ut i riktiga jobb och kunnat släppa socialbidragsberoendet.

Fler lyckas få jobb
Hon ser även att inflödet av nya, unga socialbidragstagare har minskat, vilket hon ser som ett tecken på att fler lyckas få jobb innan de ens fastat i ett socialbidragsberoende.
Enligt kommunens statistik har minskningen inneburit att de totala kostnaderna för ungdomars socialbidrag minskat från 28 miljoner till drygt 26 miljoner kronor.
Det är dock en marginell minskning för kommunen som förra året betalade ut totalt 170 miljoner i socialbidrag. De unga socialbidragstagarna utgör 22 procent av alla socialbidragshushåll i kommunen.
- Det är väldigt positivt att de unga hushållen bland socialbidragstagare minskar. Vår ambition är naturligtvis att det ska fortsätta minska, säger Eva Egnell.

Praktik och handledare
Håkan Skytt, projektledare för Jobblinjen, gläds åt kommunens siffror.
- Det är naturligtvis jättekul.
Till Jobblinjen kommer många ungdomar som varit social­bidragsberoende en längre tid. Projektet går bland annat ut på att arbeta med praktik och handledare ute på arbetsplatser, med förhoppningen att personer senare ska få anställning.
- Mycket av arbetslösheten handlar om att ungdomarna saknar kontakter i arbetslivet. Det är så man får ett jobb i dag, säger Håkan Skytt.
De flesta jobben får ungdomarna inom butiks- och lagerarbete. För närvarande finns 120 personer inskrivna i projektet. Av 86 personer, som kommunen för statistik på, har över 70 procent för närvarande en egen försörjning eller en studieperiod.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!