Enligt en ny rapport från Uppsala kommun sjönk meritmedelvärdet – medelpoängen – för de kommunala skolorna under riksgenomsnittet förra året. Trenden har pågått sedan 2007. För friskolorna är utvecklingen den motsatta, meritvärdet stiger.
Å andra sidan har andelen elever som gick ut nian med godkänt i samtliga ämnen stigit i både kommunala och fristående skolor. I de kommunala fick 79,8 procent godkänt när de gick ut an i våras. Sett fem år tillbaka i tiden ligger dock resultatet i stort sett stilla.
Gottsundaskolan går mot trenden. De senaste åren har skolan jobbat hårt med elevernas skolresultat genom att införa nya pedagogiska modeller. På kort tid har skolan ökat både meritmedelvärdet och antalet elever som är godkända i alla ämnen och låg 2011 strax över genomsnittet i Uppsala kommun. Hela 80.6 procent av eleverna som gick ut nian fick godkänt i alla ämnen.
– Men vi fortsätter höja oss. Siffrorna till och med jul visar att 84 procent fick godkänt. Både de elever som har föräldrar med låg utbildningsnivå och elever med hög har höjt sig, säger rektor Elisabeth Viksten Eriksson.
Hemligheten ligger i en målmedveten satsning på ny pedagogik och att bygga allianser med samhället runt om. Gottsundaskolan strävar efter att bli skolan ”mitt i byn”, som Elisabeth Viksten Eriksson uttrycker det.
Det innebär att skolan samarbetar med Gottsunda dans och teater, biblioteket, Lurbo ridklubb, idrottsföreningarna, kyrkan och fritidsgården.
– Våra elever kommer från många länder och miljöer. Vi har en mycket större blandning än andra skolor. När det är så måste man ha en skola som fungerar för olika elever så att alla får rätt utmaningar.
Skolan har byggt upp en verktygslåda med pedagogiska metoder för undervisning hämtade främst från USA och Nya Zeeland. Meningen är att eleverna ska reflektera och sätta ord på sitt eget lärande, strukturera sitt sätt att tänka och arbeta i skolan.
Det kan handla om att lära sig att inte ge upp, se problem på nya sätt, förstå andra, analysera, arbeta tillsammans...
– Varje elev har en portfolio där eleven samlar sitt arbete och får på så sätt en bättre överblick över sin inlärning. Det här används bland annat vid utvecklingssamtalen, säger läraren Lotta Svedberg.
Inte bara resultaten har höjts. Det har också blivit lugnare på skolan.
– Det tror jag beror på att alla känner att vi har fått allt att hänga ihop. Vi stöttar alla som har problem och behöver hjälp. Vi har tydliga mål och ger eleverna feedback samtidigt som vi bygger upp deras självkänsla, säger Elisabeth Viksten Eriksson.
Hur fick ni idén till den här modellen?
– Gottsundaskolan har alltid varit progressiv så idéerna har funnits länge. Nu har vi genomfört vår pedagogik på hela skolan och utnyttjar alla våra pedagogiska komponenter maximalt. Det ger resultat.
Politikerna i barn och ungdomsnämnden tar del av den nya rapporten i dag, torsdag. Ordförande Cecilia Forss (M):
– Fler klarar godkända betyg i våra skolor. Det tycker jag är det viktigaste. Rapporten visar dessutom att undervisningsmetoderna är avgörande för resultaten, inte ekonomin, säger hon,
Den visar också att skillnaderna i resultat mellan de som har låg- respektive högutbildade föräldrar ökar?
– Ja, så har det alltid varit och det får skolorna kompensation för. Man jag tror fortfarande det är en fråga om undervisningsmetoder och engagemang. Det visar Gottsundas exempel.