Fler unga anmäls för våld i skolan

Antalet brottsmisstänkta ungdomar som anmäldes till socialtjänsten ökade kraftigt i Uppsala i slutet av 2007. Av ungdomarna har andelen som misstänks för misshandel ökat markant. Ungdomarna var också yngre och brotten skedde till stor del på skolor.

Rektor Lisa Wolf polisanmäler misstänka brott och brukar rådfråga polisen när hon är osäker på om hon ska anmäla eller inte.

Rektor Lisa Wolf polisanmäler misstänka brott och brukar rådfråga polisen när hon är osäker på om hon ska anmäla eller inte.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-01-18 00:01
Polisen anmäler i genomsnitt 70 brottsmisstänka ungdomar i månaden till socialtjänsten i Uppsala. Men i oktober 2007 ökade antalet ungdomar till 120 stycken. Också i november och december var de många, 108 respektive 109 stycken.
Drygt en tredjedel av de brottsmisstänkta var under 15 år, vilket är yngre än vanligt.
- Det är uppseendeväckande att gärningsmännen är så unga. Normalt brukar det vara ungdomar mellan 15 och 17 år som står för de flesta ungdomsbrotten, säger Mikaela Baum som är gruppledare vid socialtjänstens ungdomsbrottsgrupp.

Nästan en tredjedel av ungdomarna var misstänkta för misshandel, jämfört med 10 till 15 procent i vanliga fall. Och många av misshandelsfallen skedde på skolor.
Mikaela Baum och hennes kolleger tycker att utvecklingen är anmärkningsvärd, men vet inte vad som är orsaken, om det är en tillfällig ökning av ungdomsbrott eller början på en trend.
- Jag har ingen aning om vad det kan bero på. Narkotikabrotten har inte ökat under samma period, annars skulle brottsligheten kunna vara en följd av det.
Mikaela Baum utesluter inte att en del av förklaringen kan vara att skolorna blivit bättre på att anmäla brott. Kanske som en följd av att ungdomsvåldet uppmärksammats efter dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani i Stockholm.
- Det är i sådana fall mycket skrämmande eftersom det betyder att det hela tiden förekommit så här mycket våld bland unga i skolan, fast vi inte har vetat det.

Eriksbergsskolan i Uppsala är en av de skolor som hade flest brottsanmälningar i slutet av förra året. Mellan oktober och december anmäldes två misshandelsfall, två olaga hot, tre ofredanden och ett fall av skadegörelse. Rektor Lisa Wolf ser olika förklaringar.
- Vi har ett hårdare samhällsklimat i dag som inte minst påverkar unga. På Eriksbergsskolan har vi också blivit mer noga med att polisanmäla misstänka brott.
Lisa Wolf tycker att det är viktigt att de lagar som finns i samhället också genomsyrar skolan.
- Vi ska fostra våra ungdomar så att de inte hamnar fel i tillvaron, därför är det viktigt att vi tar de saker som händer på allvar.

Stella Vallgårda och Helena Frieberg går i nian på Eriksbergsskolan. De har inte märkt av någon ökad oro i skolan.
- Det kan bero på att vi inte tillhör något sådant gäng. Lärarna berättar heller inte om det varit bråk eftersom historien ofta blir värre när den berättas från elev till elev, och då blir föräldrarna onödigt oroliga, säger Helena Frieberg.
Stella Vallgårda tror att våld och hot kan vara vanligare i skolan än i resten av samhället.
- I skolan kan våld ge respekt bland vissa, men absolut inte bland alla. Medan det knappast ses som häftigt att hota eller slå någon på en arbetsplats för vuxna.


Fotnot: Med ungdomar avses i sammanhanget personer under 21 år.
Brott ska hanteras lika på alla skolor

I februari hålls två stormöten för alla Uppsalas rektorer. De ska då jämkas ihop för att i fortsättningen ha samma rutiner för vad som gäller vid bråk och tillbud i skolan.
I dag agerar skolorna olika vid exempelvis en misshandel. Under hösten har därför en grupp bestående av polis, socialtjänst, skola och åklagare diskuterat fram gemensamma riktlinjer för skolorna. Framför allt handlar det om vilka händelser en skola själv ska lösa och vilka som ska polisanmälas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om