Fler studenter har ny partner oskyddat

På bara tio år har sexualvanorna bland kvinnliga studenter förändrats kraftigt. Jämfört med 2000  har dagens kvinnliga studenter betydligt fler sexualpartners, använder mindre ofta kondom vid ny sexpartner och har oftare haft någon könssjukdom.

Uppsala2011-11-17 07:00

Det visar en jämförelse mellan tre enkätstudier, som med fem års mellanrum gjorts bland kvinnliga studenter som besökt Studenthälsan i Uppsala.
– Utvecklingen är oroande. För att kunna bryta trenden mot att allt fler unga kvinnor smittas av någon sexuellt överförbar sjukdom måste fler våga ställa kravet att deras nya partner använder kondom, säger Tanja Tydén, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet.
Enligt enkätsvaren hade de kvinnliga studenterna som besökte Studenthälsan 2009 haft i genomsnitt elva sexualpartners, vilket är mer än en fördubbling jämfört med tio år tidigare.

Men trots att fler partners ökar risken för att någon av dem ska ha en smittsam könssjukdom, sjönk under samma tid användningen av kondom vid första samlaget med en ny partner från 60 till 49 procent.
– Därför är det knappast förvånande att andelen kvinnliga studenter, som haft någon sexuellt överförbar sjukdom fördubblats sedan millennieskiftet. I dag har nästan en tredjedel av dem haft klamydia, könsvårtor eller någon annan könssjukdom, säger Tanja Tydén.
Den vanligaste formen av sex är fortfarande det klassiska samlaget, men andra sätt att ha sex är också vanliga bland Uppsalas kvinnliga studenter. Både att ge och ta emot munsex har blivit nästan lika vanligt som att ha samlag och två av fem har haft analsex.

Både vid analsex och än mer vid munsex är andelen som använder kondom betydligt lägre än vid vanliga samlag.
– Det är viktigt att vi som inom vården kommer i kontakt med unga kvinnor understryker att kondom som skydd mot sexuellt överförbar smitta är lika viktigt vid alla typer av sex. Tjejer bör vägra att ha sex med en ny kille, till exempel ”suga av”, om han inte använder kondom. Vi märker att många är oroliga för om man kan smittas i svalget, säger Tanja Tydén.
Även om de inte vill ha barn just nu vill den överväldigande majoriteten av kvinnliga studenter ha barn i framtiden, en önskan som inte förändrats sedan slutet av 1990-talet.
– Inte bara för att slippa det akuta obehaget av en könssjukdom utan också för att denna önskan ska gå i uppfyllelse, är det viktigt att använda kondom. Både klamydia och gonorré kan orsaka infertilitet. Det är också viktigt att ha ett skydd mot HPV-virus, som inte bara kan ge akuta besvär med könsvårtor utan också ökar den långsiktiga risken för bland annat livmoderhalscancer, tonsillcancer och analcancer, säger Tanja Tydén.
Den vetenskapliga artikeln om studien publiceras i facktidskriften Acta Obstetrica et Gynecologica Scandinavica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!