Fler sommarjobb i länet i år

Sommarjobben blir fler i år, bedömer man på arbetsförmedlingen. Men det skulle behövas 1 000 platser till för att tillfredsställa alla. Arbetsförmedlarna hoppas nu på Uppsala kommun och på att fler ska få jobba utomlands. På måndagen öppnade en internationell jobbmässa i Arbetsmarknadens hus i Uppsala.

På måndagen öppnade en internationell jobbmässa i Arbetsmarknadens hus i Uppsala.

På måndagen öppnade en internationell jobbmässa i Arbetsmarknadens hus i Uppsala.

Foto: Robert Berthagen

Uppsala2004-03-09 00:00
Nuläget är att 50—60 sommarjobb har tillsatts i Uppsala län, ytterligare drygt 200 har kommit in till arbetsförmedlingen.
- Tillströmningen har ökat från föregående år och fortsätter det så här ser det ganska ljust ut, säger Anders Söderberg, arbetsförmedlingen i Uppsala.
Kampanjer på AF:s hemsida och utskick till företagen har gett resultat, säger han. Arbetsförmedlingen förmedlar sommarvikariat till gymnasieungdom och äldre. Ytterligare 700—800, kanske 1 000, sommarjobb till behövs och hoppet sätts till den största arbetsgivaren: Uppsala kommun.
— Vi ska träffa dem i veckan och nästa vecka. Vi kommer att föra fram att man nu har världens chans att marknadsföra jobb inom till exempel vården, där det kommer att bli brist på personal om några år.

Svenskar eftertraktade
Och hittar man inget sommarjobb i Sverige kan man söka sig utomlands, vilket blir allt vanligare. Lägerledare i USA eller vårdbiträde i Yorkshire hör till erbjudandena när Arbetsförmedlingen Utland måndag—torsdag arrangerar internationell jobbmässa.
Förra året förmedlades 190 säsongsjobb via mässan och de flesta är nu tillbaka, från stora delar av EU samt USA, Australien och Nya Zeeland.
- Svenskar anses pålitliga, sportiga och de kan språket. Vårt mål är att få ihop 100 som kan åka till något av USA:s 12 000 sommarläger i år, säger Zandra Chramer.
Kravet är att man är 18—26 år och har körkort.
— Vad får man betalt? undrar en hugad spekulant.
— Man får resa, kost och logi samt fickpengar. Det brukar gå jämnt upp, säger Zandra Chramer och poängterar att det här är fråga om en upplevelse och en ny erfarenhet.

Bättre betalt
Som vårdbiträde i brittiska Bupa, med 245 vårdhem över hela Storbritannien, får man bättre betalt och kanske chans till vidareutbildning.
— Vi har 22 000 anställda och svårt att få ny personal i Storbritannien. Sedan september i fjol har vi rekryterat svenskar och det har fallit mycket väl ut, säger Harriet Shilton, Bupa.
Företaget erbjuder mer än bara sommarjobb, ser gärna att man stannar minst sex månader och upp till två år.
Maria Vigholt erbjuder jobb i hela Norden, Nordiska ministerrådet finns bakom satsningen för ökat nordiskt utbyte.
- Det finns i första hand jobb som inte kräver utbildning, som lager, restaurang och inom vården. Vi erbjuder också bostad till den som får ett jobb, säger hon.
Monica Kumlin, 18 år, är nyfiken på det nordiska utbytet.
— Det vore kul att komma i väg och se något nytt. Helst vill jag jobba inom djur och natur, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om