Fler sommarjobb i år - men många unga blir utan
Arbetsförmedlingen har fått in 60 procent fler sommarvikariat i länet jämfört med fjolåret. Men för skolungdomar i Uppsala är läget sämre. Kommunen saknar i dagsläget 500 feriejobb för att kunna tillgodose efterfrågan.
På arbetsförmedlingen är läget inför sommaren ljust, man har fått in 60 procent fler sommarvikariat än i fjol, ungefär 1 000 jobb till och med mars.
— Det handlar om ett antal större rekryteringar som gjorts, inom fastighetsskötsel, anläggning samt på Arlanda där vi förmedlar jobb trots att det ligger utanför länet, säger Jan-Erik Nyström, chef för Arbetsförmedlingen Kompetens i Uppsala.
Jobb inom vården
Han berättar att det även tillkommit offentliga jobb den senaste tiden, exempelvis vård- och omsorgsjobb på Uppsala kommun.
— De har gjort rätt så stora rekryteringar av bland annat personliga assistenter, ledsagare och den typen av jobb. Det har blivit ett lyft för den totala tillgången.
I ett läge med högre arbetslöshet än på länge är det viktigt att sommarvikariaten blir fler, säger han. Ett sommarjobb kan vara den chans man behöver för att få en ingång på arbetsmarknaden, få visa upp sig och få nytt självförtroende.
För skolungdomar ser det lite sämre ut inför sommarlovet. Ansökningstiden gick egentligen ut förra veckan och Morgan Lyhné, chef för arbetsmarknadsenheten i Uppsala kommun, säger att han skulle behöva ytterligare 500 sommarjobb.
Är oroliga
— Vi har 500 jobb till vardera högstadiet och gymnasiet och skulle behöva 250 till. Vi är oroliga, säger han.
Han har ingen riktigt bra förklaring men säger att intresset för att ta emot feriearbetare successivt har avtagit med åren.
— Ett skäl kan vara åldersstrukturen bland kommunanställda, i Uppsala liksom i de flesta kommuner. Om man själv har barn i skolåldern, eller har kompisar med barn, ökar intresset att ordna sommarjobb. Men med många i 55-årsåldern blir det inte så, säger han.
— Vi måste nu jobba aktivt och trycka på möjligheten som finns att marknadsföra jobben för ungdomar. Det är ju bristyrken i vården och skolan det gäller, säger Morgan Lyhné.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!