Fler solskadade kan få hjälp i Uppsala: "Ökar stadigt"

Solskador och hudcancer ökar i hela landet. Under sommaren har hudkliniken på Akademiska sjukhuset beslutat att göra behandlingen mot mildare solskador permanent - vilket kommer leda till att fler kommer att kunna få hjälp.

Milda solskador kan behandlas med så kallad dagsljusbehandling på Ackis.

Milda solskador kan behandlas med så kallad dagsljusbehandling på Ackis.

Foto: UNT Arkiv / TT, J Pat Carter

Uppsala2021-06-29 09:01

– Den här typen av milda solskador har ett helt annat utseende än malignt melanom, som man kan känna igen som bruna fläckar. Denna typ kan istället vara fjällande, lite röda, verka som torra fläckar och ofta diffust avgränsande. När man tar på huden kan det kännas som en skorpliknande yta, vilket av vissa kan liknas vid ett eksem, säger Anna Bergström, hudläkare vid Akademiska sjukhuset.

undefined
"Alla typer av solskador och hudcancer ökar i Uppsala, som i resten av landet," säger hudläkaren Anna Bergström.

Drop-in-mottagningen för personer med milda eller måttliga solskador nu öppnas permanent. Mottagningen öppnade förra sommaren. 

Behandlingen som patienterna remitteras till är så kallad PDT, fotodynamisk terapi. Den innebär att patienten smörjer in sig med en kräm på det solskadade området och sedan får sitta ute i dagsljus i två timmar. Ljuset gör så att det sker en reaktion med krämen och de skadade cellerna dör. En rodnad och sårighet kan märkas av efter några dagar, sedan kan huden läka. 

Att behandlingen är tidskrävande har gjort det svårt att planera in behandlingar med patienterna. 

– Sjuksköterskorna ägnade mycket tid till att ringa runt till patienterna och försöka hitta en lämplig tid. Nu har vi istället avsatt två eftermiddagar i veckan för den här behandlingen under hela sommaren. Patienterna får nu information i början av sommaren om vilka datum som finns tillgängliga, och så får man planera in en tid som passar, säger Anna Bergström.

Som i resten av landet ökar alla typer av solskador och hudcancer i Uppsala. Denna typ av milda solskador får man oftast på äldre dagar och handlar om den totala dosen av sol man har fått under livet. När man har fått mer exponering av solen än vad man egentligen tål skadas huden. 

Enligt Anna Bergström kan man inte förutspå vilka av de milda solskadorna som senare utvecklas till hudcancer. Ljusbehandlingen görs för att verka förebyggande. 

– Många har tyckt om att sola tidigare och det har länge funnits ett ideal om att det är vackert att vara solbränd. Men de spridda uppgifterna om hur farliga solens strålar är har inte varit så omfattande förrän de senaste decenniernas informationskampanjer. De som får denna typ av mildare solskador nu är personer som har solat mycket för många år sedan. Det tar lång tid innan de utvecklas, säger Anna Bergström.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!