Dyrare julmat i år – fler än tidigare söker stöd i jul

Sill, Janssons och julskinka brukar stå på mångas bord till julen, men i år har råvarorna blivit betydligt dyrare. Fler än tidigare i Uppsala söker hjälp eller väljer bort livsmedel för att få julhandeln att gå ihop.

Linn Frisk på ICA i Tunabackar berättar att kunder handlar mindre av vissa livsmedel som smör och andra mejeriprodukter samt håller igen på bland annat julig matbröd. Till höger kunden Ragna Norrlund.

Linn Frisk på ICA i Tunabackar berättar att kunder handlar mindre av vissa livsmedel som smör och andra mejeriprodukter samt håller igen på bland annat julig matbröd. Till höger kunden Ragna Norrlund.

Foto: Kjell Sjöberg

Uppsala2022-12-22 12:00

Julbordets favoriter har blivit fjorton procent dyrare i år jämfört med förra året, det visar siffror som Matpriskollen tagit fram på uppdrag av Swedbank. Många hushåll har dessutom andra höga kostnader som höga el - och drivmedelskostnader.  

undefined
Linn Frisk på ICA i Tunabackar berättar att kunder handlar mindre av vissa livsmedel som smör och andra mejeriprodukter samt håller igen på bland annat julig matbröd. Till höger kunden Ragna Norrlund.

Linn Frisk jobbar på ICA i Tunabackar. Hon sitter både i kassan och är ute i butiken och plockar upp varor på hyllorna. 

Hon berättar för tidningen att samtalen med kunder är många om det förändrade prisläget. Hon förklarar också att sinnesstämningen varierar från kund till kund.

– En del kunder har berättat att de håller igen en del och köper mindre med smör och andra mejeriprodukter som de upplever har blivit dyrt. Trots att läget är som det är de flesta väldigt vänliga mot oss som jobbar i butiken, förklarar Linn Frisk.

Hon nämner också att hon varit med om situationer där kunder, när de stått i kassan, valt att plocka bort varor som de tänkt köpa.

– Det har bland annat handlat om juligt matbröd där kunder tänkt köpa flera förpackningar av en vara, men sedan känt när det var dags för betalning att det blivit för dyrt. Då har man plockat någon eller några förpackningar.

undefined
Linn Frisk berättar att det handlas en del inför jul men att många kunder är eftertänksamma och håller igen med vissa köp.

Ett par kilometer från ICA i Tunabackar hos Willys i Gränby har man sedan i höstas noterat att kunderna klagar på dyrare livsmedelspriser. Samtidigt har de även fått fler kunder än tidigare. 

– Vi som jobbar med lågpris har fått en ökat försäljning, säger Mats Johansson, som är butikschef. 

Även på Hemköp på Dragarbrunnsgatan märker de av att fler kunder klagar på dyr mat. 

– Men vi har även ovanligt många kunder och slog rekord förra veckan, Jag tror ändå att folk vill ses och samlas efter att det varit restriktioner så länge, säger en kassörska i butiken. 

undefined
Bild från en tidigare Jul i gemenskap som Uppsala stadsmission arrangerade.

Framför allt är det varor som ost, mejeriprodukter, grönsaker, kött, fisk och skaldjur som ökat i pris. 

Christian Håkansson är butikschef på Coop Stationsgallerian i centrala Uppsala. Han har också märkt att kunderna anpassat sig efter högre kostnader. 

– Jag skulle säga att folk handlar mycket mer kampanjvaror och erbjudanden numera. 

För de som inte får ekonomin att gå ihop finns hjälp att få. I Uppsala är det fler som söker sig till föreningar som ordnar med ekonomisk hjälp i jul. 

På Frälsningsarmén i Uppsala har de något som de kallar för Julhjälp. Där kan behövande få presentkort på Willys och julklappar. 

– Vi har fått säga nej till ungefär hälften men det är svårt att säga nej till folk som behöver hjälp. Vi mötte upp ett 80-tal hushåll förra veckan och delade ut Julhjälpen, säger Åsa Svensson som är kårledare och ansvarar för kårens sociala arbete på Frälsningsarmén Uppsala. 

undefined
"Vi har fått säga nej till ungefär hälften av de som sökte hjälp med julmat och julklappar av oss i år", säger Åsa Svensson som är kårledare och ansvarar för kårens sociala arbete på Frälsningsarmén i Uppsala.

I år har de sett en liten ökning på sökande jämfört med föregående år. Det var ungefär 150 sökande förra året och 180 i år. Det är många återkommande familjer som söker stödet. 

– För de här familjerna finns inga marginaler. Många är tacksamma, de flesta har låg inkomst och många lever på försörjningsstöd. I år märks det extra tydligt i samband med inflationen, säger Åsa Svensson. 

På Stadsmissionen i Uppsala anordnas något som kallas för Jul i gemenskap. Tidigare år har det varit ett firande per år men nu kör de tre dagar i rad. I år är det något fler som visat intresse för att delta än tidigare år. 

– Att det är ett högre tryck beror nog dels på att vi gått ut med mer information om evenemangen. Jag tror även att det beror på att många har ett större behov av det nu när allting blivit dyrare, säger Lisa Petersson som är volontärsamordnare på Uppsala stadsmission. 

Under Jul i gemenskap anordnas en julmiddag med lotterier, dans och lekar. De har plats för ungefär 120 besökare per kväll och det förväntas bli fullt. 

undefined
Lisa Pettersson, volontärsamordnare på Uppsala stadsmission. Just nu håller de på att förbereda sig inför de tre julfiranden som de anordnar. Dit kommer ofta många som saknar gemenskap eller inte har råd att få till ett julbord. "Vi förväntar oss hög och trevlig stämning, lite lagom kaos. Förhoppningsvis blir det väldigt roligt", säger hon.

Lisa Pettersson säger att Stadsmissionen i Uppsala stöttar många för att få vardagen att gå ihop året runt. Hon tror dock att många upplever julen som extra tuff.  

– Under julen kan det kännas jobbigare att neka sina barn julklappar eller god mat när alla andra får det.

Framför allt är det två grupper, ensamma och de med sämre ekonomi som brukar besöka Stadsmissionens julfirande. 

 – Det handlar inte bara om att människor ska överleva utan en aspekt till. Det handlar om att få må bra och njuta precis som alla andra. Julen ska inte bara vara för de som har det gott ställt, säger Lisa Pettersson. 

undefined
Linn Frisk på ICA i Tunabackar berättar att samtalen om höga livsmedelspriser är många.
Dyrare livsmedel

Flera livsmedel har ökat i pris under de senaste året. 

Orsakerna är bland annat högre priser på spannmål, konstgödsel, energi och bränsle som leder till högre matpriser. 

Priset på maten ökar även på grund av globala faktorer som kriget i Ukraina. 

Under 2022 har det generella priset på livsmedel ökat med 17 procent. Den generella prisutvecklingen på konsumtionsvaror och tjänster i Sverige har ökat med 9 procent.

Källa: Konsumentverket, SCB. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!