Fler söker hjälp för alkoholberoende

Väntetiderna vid Uppsala kommuns råd- och behandlingsenhet har blivit allt längre. Fler söker hjälp för sina alkoholproblem. Även vid Akademiska sjukhusets beroendeklinik har man under året märkt en ökad efterfrågan.

Uppsala2005-08-28 00:00
Runt 45 personer står i kö för att få hjälp vid kommunens råd- och behandlingsenhet. Väntetiden för ett första besök ligger nu på runt tio veckor.
-En del som ringer blir naturligtvis besvikna. Det är olyckligt att man ska behöva vänta så länge, säger Olle Wiklund, psykolog vid enheten.
Den som frivilligt söker hjälp för akoholberoende och inte är i behov av ett myndighetsbeslut, exempelvis plats på behandlingshem med stöd av lagen för vård av missbrukare, vänder sig till kommunens råd- och behandlingsenhet. Där erbjuds rådgivning och utredning, psykoterapi, stödsamtal och återfallsprevention. Öppenvårdsprogrammen pågår som regel i flera månader.
—Det är många kvinnor som sökt till enheten på sistone. De utgör över 40 procent nu. Annars representerar de sökande ett tvärsnitt av befolkningen, säger Olle Wiklund.

Främst alkoholproblem
Enheten tar emot personer med olika typer av missbruksproblem. Men det är främst de som söker för alkoholproblem som har ökat i antal.
På enheten arbetar en psykolog, tre socialsekreterare och en enhetschef.
-Vi är få i förhållande till efterfrågan, säger Olle Wiklund.
Även vid Akademiska sjukhusets beroendeklinik har personalen det senaste året märkt av en ökad efterfrågan just från personer med alkoholproblem. Till kliniken kommer hjälpsökande ofta på remiss från husläkare, via psykakuten eller ibland efter en första kontakt med kommunen. Andra tar själva direkt kontakt med kliniken.
-Vi har haft ett ökat remissflöde helt klart. Det går i ett, säger överläkare Tobias Eriksson.

Mindre tabubelagt
Han tror att orsaken till ökningen är den ökade alkoholkonsumtionen, men även att det blivit mindre tabubelagt att söka hjälp.
—Längre tillbaka i tiden talade man om dålig karaktär. Nu ser de flesta på alkoholism som en sjukdom,, säger Tobias Eriksson.
Vid beroendekliniken erbjuds liksom hos kommunen öppenvård. Men här ligger inriktningen mer på att diagnostisera, utreda om den sökande exempelvis fått leverskador av sitt missbruk och behandla med läkemedel. Det finns möjlighet till avgiftning, antabus, men även enskilda samtal, psykologhjälp och återfallsprevention.
-Våra resurser är rätt små i jämförelse med många andra landsting. Det finns endast tre specialister. Men vi försöker ändå ta emot för ett första samtal redan inom en vecka. Hittills har det fungerat, säger Tobias Eriksson, som betonar att det är viktigt att fånga upp dem som tagit steget att söka hjälp.
-Den som själv söker har betydligt bättre chanser att faktiskt bli fri från sitt beroende, säger han.

FAKTA


Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med nästan 40 procent på 10 år. Tillgången har ökar dramatiskt mot bakgrund av bland annat höjda införselkvoter. Samhällets kostnader för alkoholskador närmar sig uppskattningsvis cirka 100 miljarder kronor per år.
Regeringen vill sänka spritskatten med 40 procent nästa år. Syftet är att förhindra att en svart marknad med billig utländsk sprit breder ut sig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!