Videon är inte längre tillgänglig
De anställda har fått veta att de ska få besked på torsdag om vad handlingsplanen innehåller. Samtidigt sägs från sjukhuset att planen ska presenteras officiellt först tidigast veckan efter.
Men vad handlingsplanen än innehåller kan missnöjet från sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset fortsätta, tror Vårdförbundet.
– Om sjukhuset kommer med bra åtgärder blir de bra för dem på akuten, men då kommer sjuksköterskor på andra avdelningar ställa krav. Kommer man inte med bra åtgärder, ja då slutar sjuksköterskorna på akuten, säger Annika Jonasson, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.
Och nu står ännu mer på spel för sjukhusledningen. I början av juli sade 25 sjuksköterskor på akutmottagningen upp sig. Det motsvarar var tredje sjuksköterska där. Nu har fler anslutit sig och sammanlagt 29 sjuksköterskor har meddelat att de tänker sluta.
Det första mötet om handlingsplanen hölls den 8 juli med sjukhusledning, fack och anställda. Planen ska gå igenom en rad punkter: arbetstidsmodellen, hur stor personalomsättningen har varit på akuten i år och förra året, vad de sjuksköterskor som har slutat har haft för kompetens, gå igenom kompetensen hos de som jobbar i dag och hur vidareutbildning ska påverka lönen. Man ska också titta på om det kan skapas en specialistutbildning för akutsjuksköterskor tillsammans med Uppsala universitet.
På sjukhusets övriga avdelningar följer skuksköterskorna noga vad som sker. Som UNT tidigare har skrivit är sjuksköterskorna på neurointensiven och BB missnöjda, och på flera andra ställen överväger man att följa sina kollegors exempel. En avdelningschef skrev i somras så här till ledningen: ”Jag hyser farhågor för att sjuksköterskorna agerar på samma sätt som sjuksköterskorna har gjort på akutmottagningen”.
På akutmottagningen pågår dock arbetet som vanligt, trots turbulensen, menar avdelningschef Charlotta Nordgren Thermaenius.
– Alla är superproffsiga och jobbar på och sköter sitt arbete på ett väldigt bra sätt. Ingen kan ana att det här pågår, säger hon.