Fler skaffar nära vänner

När allt annat kan försvinna, som jobb, pengar och kärlek, är det rätt skönt att ha en själsfrände som alltid finns där. Men hur ska man beskriva vänskap?

Uppsala2009-04-08 08:00
Är en vän någon som säger att dina skor är fula men gillar dig ändå? Som kommer hem med blåbärssoppa när du är magsjuk? Är det någon som tar dig för den du är fast du är på dåligt humör? Och måste man ha känt varandra länge för att vara riktigt goda vänner?

Modji Mortazavi, psykolog och psykoterapeut vid Socialpsykologiska institutet i Stockholm anser att vänskap handlar mycket om att bli sedd och accepterad.
- En vän kan konsten att lyssna. Tillsammans med en nära vän får du vara dig själv. Men sviker du, kan vänskapen ta slut, säger Modji Mortazavi.
Det spelar egentligen ingen roll hur länge ni känt varandra. Men en långvarig vänskapsrelation som tar slut på grund av svek, är förstås mer smärtsam. Det är precis som att bli bedragen i en kärleksrelation, vänskap är knappast förbehållslös.
- Vänskap bygger på ett ömsesidigt givande och tagande. Man kan göra roliga saker tillsammans med många människor. Men det är i svåra stunder som vänskapen sätts på prov. Om du inte hjälper din vän, fast du skulle kunna det, är du ingen pålitlig kompis, säger Modji Mortazavi.

Att känna trygghet och tillit, och ha kul ihop, sådant är viktigt.
På UMO, en nationell ungdomsmottagning på nätet, skriver Stina, 21, så här om vänskap:
"En vän är någon som kan få dig att skratta fast du egentligen bara vill dö. En vän är någon som ställer upp utan att förvänta sig något tillbaka. Med en bra vän behöver man aldrig fundera på varför man är vänner."
15-åriga Anna skriver:
" Vänner är nästan som kärleksförhållanden förutom att vänskap är utan kladd. Den är ömtålig men är den stark klarar den det mesta".

Att vänskap liknas vid en kärleksrelation, fast utan sex och erotik, är en rätt bra beskrivning, anser Moji Mortazavi. I en kärleksrelation är man ju också bästa vänner.
- Och precis som i ett kärleksförhållande är relationen inte alltid problemfri. Man måste vara ärlig och kunna prata med varandra. Om tilliten missbrukas, kan man känna samma svek som vid otrohet.
De senaste 30 åren tycks det ha hänt något med svenskarnas vänskapsband. Allt fler svenskar säger nämligen att de har en riktigt nära vän.
I 2007 års undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB, uppgav 89 procent av kvinnorna och 80 procent av männen att de hade en riktigt nära vän.

Det kan jämföras med 1980-81 års undersökning. Då svarade 80 procent av kvinnorna och 68 procent av männen att de hade en nära vän.
Att hitta nya vänner kan vara svårt. Många vänskapsband knyts i unga år, senare i livet kommer kärleksrelationer, jobb och familj emellan. På vägen tappar vi en del vänner och får nya. Och många tycker att det blir svårare med åldern att spontant ta kontakt med någon för en varaktig relation.
Många vänner ger hög status. Det vittnar fenomenet Facebook om. Där räknas även ytliga bekantskaper som vänner. Eller så är det ett tecken på att vi tycker att vänner fyller en allt större funktion i den instabila tid vi lever i.

Vi pluggar och lever singelliv allt längre, den livslånga kärleksrelationen är mer sårbar och släkten har blivit mindre viktig.
- Vi behöver våra vänner mer än någonsin när andra nära relationer kan ta slut, säger Eva Österberg, professor i historia vid Lunds universitet.
Hon har skrivit en bok om vänskap genom historien där hon skildrar vänskapen som idé från antiken till nutid.
Eva Österberg berättar att det har funnits en djup reflexion kring vänskap i västvärlden ända sedan antikens Grekland. Filosofer som Aristoteles beskrev vänskap som att den bygger på ömsesidighet, tillit, frivillighet och respekten för bådas lika värde. Det var en definition som klargjorde hur en människa bör vara och utvecklas.

Filosoferna använde dessutom samma ord för kärlek och vänskap. Först på 1800-talet blev skiljelinjen skarpare då kärleken idealiserades som unik passion.
I äldre tider var vänskap inte bara något privat utan den var även självklar i det offentliga livet. Det var viktigt att ha vänner för att överleva i en farlig värld men också för att exempelvis på 1500-talet bli framgångsrik i en karriär som ämbetsman eller officer. Men risken var att det blev vad vi kallar vänskapskorruption.
I dag, precis som förr, är det viktigt att ha vänner. Människan är ett flockdjur och trivs ihop med andra människor.
SCB:s vänskapsundersökning
I SCB:s undersökning om levnadsförhållanden från 2007 uppgav 89 procent av kvinnorna och 80 procent av männen att de hade en riktigt nära vän. Åren 1980-1981 svarade 80 procent av kvinnorna och 68 procent av männen att de hade en nära vän.
I gruppen 16-24 år uppger 94 procent att de har en nära vän. Bland 75-84-åringarna är motsvarande siffra 73 procent.
Nära vänner tycks höra ungdomen till. Bland 75-84-åringarna är det 79 procent av kvinnorna och 66 procent av männen som uppger att de saknar en nära vän. Det är något mer vanligt att kvinnor umgås med vänner, bekanta och nära anhöriga än att män gör det.
Källa: SCB.


Boktips om vänskap:

Vänskapskoden - Bodil Sjöström. Om olika aspekter på vänskap. Från första mötet, genom förälskelse och konflikter till att vara vän till den som är i kris.

Vänskap - Maria Leijonhielm med foton av Elisabeth Ohlson Wallin. Fjorton kända svenska kvinnor berättar om sin vänskap med en annan kvinna.

Vänskap - Francesco Alberoni. En bok som beskriver och undersöker vänskapens innersta väsen.

Vänskap - en lång historia - Eva Österberg. En historisk exposé över vad vänskap betytt genom historien.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om