Fler skadas på arbetet
Antalet rapporterade arbetsskador inom Uppsala läns landsting ökade från 510 till 640 mellan 2003 och 2004. Merparten av anmälningarna gäller stick- och skärskador.
Anmälningar om stick- skär och klämskador har ökat mest, från 277 till 339 anmälningar.
Vid sjukhuset tillsattes under året en partssammansatt grupp med uppgift att analysera arbetsskadorna och föreslå åtgärder. En av åtgärderna är att facket och arbetsgivaren ska försöka enas hur arbetsmiljöfrågor ska behandlas i sjukhusets centrala samverkansgrupp. Parterna ska också reda ut vilka som är de viktigaste arbetsmiljöfrågorna i ett övergripande perspektiv.
En tydligare struktur för hur arbetsskadestatistik ska hanteras ska också diskuteras. Arbetsgivaren och facket ska enas om innehållet i skyddsronderna. Utbildning i förflyttnings- och belastningsteknik ska aktualiseras och rutiner för arbetsmiljöfrågor förbättras.
Det finns också förslag på att inrätta en expertgrupp som kan anlitas när svårare arbetsmiljöärenden eller händelser ska utredas.
Vid lasarettet i Enköping har antalet anmälningar som rör stickskador ökat kraftigt, från tre under 2003 till 20 anmälningar 2004. Flertalet chefer bedömer att det är en ökad benägenhet att anmäla skador som ligger bakom ökningen. En annan förklaring uppges vara att arbetstakten och stressen ökat på arbetsplatsen.
För att minska skadorna ges information om risker och hur stick- och skärskador kan undvikas.
Inom primärvården rapporterades 17 anmälningar 2004 vilket motsvarar 18 per 1000 årsarbetare. Det är en minskning med fyra skador per årsarbetare jämfört med 2003.
En förbättring har skett främst beträffande distriktssköterskor och mottagningssköterskor där anmälningarna halverats.
För att ytterligare minska arbetsskadorna genomförs insatser för att komma till rätta med stickskador, bland annat genom en översyn av material, rutiner och utbildning.
Inom Folktandvården har antalet anmälda arbetsskador mellan 2003 och 2004 minskat från 48 till 41anmälningar. Fram till och med mitten av oktober i år har 33 anmälningar registrerats.
Arbetsledarna inom Folktandvården har fått i uppdrag att granska anmälningarna vid respektive klinik för att analysera orsaken bakom anmälningarna.
Statistik
Sammanlagt anmäldes 640 arbetsskador inom landstinget 2004. Anmälningarna fördelar sig på följande vis:
Arbetsolycksfall utan sjukfrånvaro: Vanligast är stick- och skärskador. Här ingår även skadad av annan person och klämskador (66 procent).
Arbetsolycksfall med sjukskrivning: Den vanligaste orsaken är fysisk överbelastning, exempelvis lyft eller ansträngande rörelser (7 procent).
Övriga anmälningar: Färdolycksfall, 15 procent samt sjukdom eller annan ohälsa, 11 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!