Uppsala kommuns viltvårdare Lasse Johansson har de senaste veckorna fått minst fem samtal om skabbrävar i Uppsalatrakten. Det är fler än han brukar få så här års. En räv har han skjutit medan de övriga har hållit sig undan.
– Det brukar ske en ökning av rävskabben i samband med parningen i januari och februari. Sedan lugnar det oftast ner sig fram till höstkanten, då ungarna börjar röra sig över större ytor. Men i sommar har det varit ovanligt mycket skabb. Vad det beror på vet jag inte, säger han.
De senaste dagarna har det cirkulerat medieuppgifter om att rävskabben ökar på flera håll i landet. Men enligt Caroline Bröjer på Statens veterinärmedicinska anstalt har det inte kommit in några rapporter om skabb från Uppsala län under året.
– Det betyder inte att länet är fritt från skabb. Att vi inte får in så många rapporter kan bero på att skabb är ett så välkänt fenomen. Människor är mer benägna att rapportera in när djur beter sig konstigt eller dör av okända anledningar, säger hon.
Inte heller Stefan Holm på Svenska jägareförbundet i Uppsala län har märkt någon ökning just i år.
– Rävskabben går i cykler. När skabben kom var rävstammen stor i Sverige och därför var det också många som smittades. När tillräckligt många rävar hade dött minskade smittan, för att sedan öka igen när stammen hade återhämtat sig. Så har det fortsatt, säger han.