Fler ska läsa gymnasiet utomlands

Nu ska fler gymnasieelever från Uppsala kunna studera vid svenska skolor utomlands. Alla som antas och har råd ska kunna få åka.

Uppsala2013-06-05 12:03

I dag har kommunen satt en begränsning vid 30 elever som får studera vid de sex svenska skolorna. Ett avtal har garanterat fem platser vid varje skola. Det vill nu politikerna ändra på.
– Det finns ett stort missnöje från föräldrarna till de barn som inte får åka. Det rör sig om ett 20-tal elever om året. Med det här gör vi det möjligt för alla som antas vid en skola att åka, säger ordföranden i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Mohamad Hassan (FP).

Han anser att de utländska skolorna kan betraktas som vilken gymnasieskola som helst. Eleverna får med sig sin skolpeng som finansiering av utlandsstudierna.
– I dag betalar vi utbildningen för elever som vill studera i Kiruna. Så varför inte göra det för elever som vill gå i en skola lika långt söderut. Vi tycker man ska behandla de svenska skolorna utomlands som vilken kommunal eller friskola som helst här hemma, säger Mohamad Hassan.

En del av de ekonomiska stöd som elever kan få i dag försvinner dock. Det gäller inackorderingsbidrag och reseersättning som funnits för att elever vars föräldrar inte har så stora resurser ska kunna söka utlandsstudier. Staten planerar att finansiera stödet i framtiden och utreder frågan. Då anser Uppsala kommun att det går att ta bort stödet redan nu.
– Det kommer att innebära att mindre bemedlade elever får svårare att studera utomlands. Men å andra sida så kommer de allra flesta från resursstarka hem, säger Mohamad Hassan.

De innebär ju att de andra stängs ute?

– Vi kommer att se över om vi kan skapa ett system med stipendier för de som har antagits men inte har råd att studera.

För Uppsala kommun innebär förändringen mindre byråkrati. Ansökningsförfarandet har tagit en ”orimligt” stor andel av gymnasieantagningens tid. Nu kommer de svenska skolorna utomlands att själva stå för proceduren.

De som hittills sökt sig till skolorna är främst elever som läser humanistiska och naturvetenskapliga program. Men även några från olika yrkesprogram har tagit chansen till ett utlandsår. Undervisningen sker på svenska så några specialkunskaper i språk krävs inte. Om de nya reglerna innebär att fler söker sig till de utländska skolorna återstår att se.

Fakta

Gymnasieelever som är folkbokförda i Uppsala kommun kan ansöka om att få studera vid en svensk skola i utlandet under årskurs två. Undervisningen är gratis. Men eleven får själv stå för resor, mat och boende.

De skolor eleverna kan söka sig till är: Skandinaviska skolan i Bryssel, Svenska skolan i Fuengirola, Svenska skolan i London, Skandinaviska skolan i Madrid, Svenska skolan i Nairobi och Svenska skolan i Paris.

Skolorna följer den svenska skollagen, har svenska läroplaner och kursplaner. Undervisningen är underställd Skolinspektionen som tillsynsmyndighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om