Antalet sjukskrivna har i stället minskat kraftigt, även här bland kvinnorna som hade 23 procent färre sjukdagar det senaste året jämfört med året innan.
Under flera år har förtidspensioneringarna, nu kallat sjuk- och aktivitetsersättning, ökat. Som förtidspensionerad är man inte längre långtidssjukskriven men räknas inte heller till arbetskraften och påverkar arbetslösheten.
Stabiliserad nivå
Men nivån på förtidspensioneringarna har nu stabiliserats, i stället kommer nya arbetslösa till från ett annat försäkringssystem, sjukförsäkringen.
Eva Maria Magnusson anser att den som inte är sjuk inte heller ska vara sjukskriven.
— Då är det bättre att vara arbetslös så att man kan få professionell hjälp med att komma tillbaka till arbetsmarknaden.
— Så fort vi finner att en person är sjukskriven utan orsak kontaktar vi länsarbetsnämnden och vi har en mycket bra samverkan numera, det är ett trepartssamtal, säger hon.
Riktigare bedömning
Försäkringskassans hårdare bedömning vill hon hellre kalla för en riktigare bedömning.
— Mina medarbetare följer lagen nu, det gjordes inte tidigare.
Skälet var tidsbrist, inte att man såg mellan fingrarna, säger hon.
— Från 1997 till 2002 mer än fördubblades antalet sjukfall samtidigt som Försäkringskassans resurser var desamma. Det gick helt enkelt inte att hinna med handläggningen.
Indragna sjukpenningar för många har fått konsekvenser för Försäkringskassan. Kassans jurister överhopas av ärenden som överklagas och ska omprövas. Ibland övergår sjukskrivnas frustration till rena hot mot personalen.
Många fler hot
I år har man till och med 17 november registrerat 151 hot i landet, lika många som 2003 och 2004 tillsammans och mångdubbelt fler än tidigare. Personalen utbildas nu i säkerhet på samtliga kontor.
Sjukskrivningarna i hela landet exploderade 2001.Som UNT tidigare berättat handlar ökningen till stor del om långa sjukskrivningar, om maktlöshet och konflikter på jobbet som kan leda till utmattningssyndrom.
När sjuktalen nu pressas tillbaka handlar det inte så mycket om att dessa problem minskat som att bedömningarna görs annorlunda.
— Jag tycker inte att konflikter på jobbet automatiskt ska leda till sjukskrivning. Sjukförsäkringen är en försäkring som träder i kraft när man blir sjuk.
Godtycket ska försvinna
— Arbetslöshetsförsäkringen är något helt annat. Där finns exempelvis en bortre parentes. Det är viktigt villkoren är uppfyllda och att godtycket försvinner, att behandlingen blir lika över hela landet, säger Eva Maria Magnusson.
Sjuktalen varierar fortfarande mycket kraftigt i landet, och även inom länet. Exempelvis har en kvinna i Älvkarleby 50 fler sjukdagar per år än en Knivstaman.
— Det beror främst på att kvinnorna jobbar offentligt och det är ont om alternativ i Norduppland. Även i Uppsala har kommun- och landstingsanställda höga sjuktal, säger Eva Maria Magnusson.
Läs mer i UNT