Det visar forskare vid Karolinska Institutet och Uppsala universitet i en ny studie, som publiceras i facktidskriften BMC Public Health.
– Många studier har visat att negativa psykosociala faktorer på arbetsplatsen kan orsaka ohälsa, men vi är faktiskt först att visa att de också kan utlösa en sjukskrivning vid till exempel lättare infektioner eller huvudvärk, säger professor Ingvar Lundberg vid Arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset.
De flesta vet att det på en vanlig arbetsplats finns en del som arbetar fastän de är förkylda, har ont i huvudet eller någon annan inte särskilt allvarlig krämpa, medan andra med precis samma besvär sjukanmäler sig och blir borta från jobbet under flera dagar.
– Hittills finns dock nästan ingen forskning kring vad som ligger bakom sådana skillnader i benägenheten att sjukskriva sig vid sjukdomar där arbetsförmågan visserligen är nedsatt, men inte så mycket att man är oförmögen att arbeta, säger Ingvar Lundberg.
Studien bygger på intervjuer med mer än 400 anställda på sex arbetsplatser inom vården, industrin och tjänstesektorn, som sjukanmält sig en eller flera gånger.
De flesta sjukskrivningarna gjordes i samband med akuta, men inte särskilt allvarliga sjukdomar och besvär, till exempel förkylningar och huvudvärk. Få uppgav stress och trötthet som direkt orsak till att ha sjukskrivit sig.
– Men stress verkar ändå i många fall vara en viktig bidragande orsak till beslutet att sjukskriva sig. På arbetsdagar när man förväntade sig en mycket stressig arbetssituation var benägenheten att sjukanmäla sig mer än dubbelt så hög som på dagar med mer normal arbetsbelastning, säger Ingvar Lundberg.
Problem i relationerna med en chef eller arbetskamrater – både i form av direkta konflikter och att inte känna sig uppskattad – var än starkare kopplade till att sjukskriva sig. Problem med en överordnad eller arbetskamrater var ungefär fyra gånger vanligare under dagarna direkt före en sjukskrivning än under andra arbetsdagar.
– Att icke-medicinska faktorer på jobbet kan ha betydelse för om en person med en medicinsk åkomma sjukskriver sig eller inte är en ny upptäckt. Det är viktigt att detta följs upp i fler, större studier. I dem bör man också undersöka hur insatser för att förbättra den psykosociala arbetsmiljön påverkar benägenheten att sjukanmäla sig, säger Ingvar Lundberg.
Fler sjukdagar med dålig chef
Konflikter med en chef eller arbetskamrater under någon av de senaste dagarna ökar påtagligt benägenheten att sjukskriva sig när man är förkyld eller har ont i huvudet. Att stå inför en extra stressig arbetsdag sänker också tröskeln för sjukskrivning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!