Fler sjuka av krogmat

Ovanligt många anmälningar om misstänkta matförgiftningar görs just nu till miljökontoret i Uppsala. Under årets tre första månader har 48 klagomål mot restauranger och matbutiker gjorts. En person blev nyligen så dålig efter ett restaurangbesök att han måste uppsöka sjukhus. Antalet anmälningar antas vara en följd av bristande tillsyn.

Uppsala2004-04-02 00:00
Klagomålen strömmar in på miljökontoret. Fortsätter anmälningarna i nuvarande takt innebär det en fördubbling av antalet klagomål jämfört med 2003 då drygt 100 anmälningar om matförgiftningar gjordes under hela året. Hittills i år har 48 anmälningar gjort och totalt har cirka 60 personer drabbats av magsjuka.
Någon säker förklaring till varför antalet anmälningarna är så många har man inte på miljökontoret
- Självklart kan det vara så att det går något slag av virus, och provtagning har inletts. Men det kan också bero på att människor anmäler i större utsträckning, säger Yvonne Linné, livsmedelsinspektör.

Lättare att fuska
Hon menar att den bristfälliga tillsynen av restauranger gör att problem gärna uppstår.
— Den uteblivna tillsynen gör det lättare att fuska med livsmedel, och maten riskerar att hanteras mera ohygieniskt.
Under de senaste tre veckorna har 14 nya anmälningar gjorts, och i de flesta fall har en person insjuknat. Vid tre olika tillfällen har anmälningarna gällt samma servering. Senast i veckan insjuknade två personer på stället, och dessa har nu fått lämna prov för analys.
Det finns vissa farhågor om att ett magsjukevirus grasserar i Uppsala. En vårdcentral har till miljökontoret anmält att ovanligt många patienter insjuknat i kräkningar, feber, illamående och värk.
— Om det förekommer virus är förstås hygienen extra viktig bland dem som hanterar mat på restauranger och i butiker, säger Yvonne Linné.

Saluhallen
En av de senare anmälningarna gäller en restaurang i Saluhallen. Klagomålet gjordes sedan en person insjuknat under hallens premiärkväll. En fiskhamburgare misstänks ha orsakat förgiftningen. De andra klagomålen, mot huvudsakligen restauranger, gäller i flera fall misstänkta matförgiftningar på grund av pizza och hamburgare. En person som ätit pizza blev så sjuk att han måste uppsöka sjukhus.
En person insjuknade också efter att ha ätit på den personalrestaurang som frekventeras av Livsmedelsverkets anställda. Anmälan gäller lax med pommes duchesse. På torsdagseftermiddagen anmälde två personer att det blivit sjuka av maten på ett kebabställe.

Leder till få inspektioner
Endast en av de senaste 15 anmälningarna har lett till inspektion. Denna gjordes på en av de restauranger som nyligen också hade besök av miljökontoret.
- Det har blivit bättre där men fortfarande återstår en del att göra. Personalen genomgår just nu en hygienutbildning, säger Yvonne Linné.
I genomsnitt görs en inspektion på Uppsalas 1000 matställen och livsmedelsbutiker vart femte år. Vissa ställen har inte inspekterats på tio år. Uppsala ligger lägst i antal inspektioner bland landets tio största kommuner med 0,17 inspektioner per år. Riksgenomsnittet är 05 inspektioner per år och näringsställe.
- Vi har inte längre något rullande schema för inspektioner. Det finns inga resurser till detta. Den tillsyn som görs är på förekommen anledning.

Nej till mer pengar
Miljökontoret har även prioriterat bort inspektioner när matställen anmäls för misstänkta matförgiftningar när färre än tre personer insjuknat, säger Yvonne Linné.
Jan Wikström (mp), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden uppger att nämnden har äskat mer pengar till livsmedelstillsyn men fått nej av kommunstyrelse och fullmäktige.
UNT har förgäves sökt finanskommunalrådet Lena Hartwig för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om