Fler särskoleelever tvingas flytta
Ytterligare en grupp särskoleelever i Uppsala kan tvingas byta skola, med stora påfrestningar för barnen som följd. Den här gången är det eleverna på Tunabergsskolan som drabbas. Orsaken är ett minskat elevantal.
Foto: Hans E Ericson/arkiv
- Det känns bedrövligt. Min son behöver invanda rutiner och den här flytten kommer att rasera allt som vi har byggt upp, säger Anette Lindqvist som är mamma till 15-årige Robin Lindqvist.
Robin har bara två år kvar innan han ska flytta till gymnasiet. Flytten till Årstaskolan skulle betyda att han tvingas gå igenom två stora omställningar, i stället för en, något som Anette Lindqvist vet kommer att göra honom apatisk och orolig.
- Och när han blir orolig slutar det ofta med krampanfall, eftersom han förutom att ha flerfunktionshinder också har väldigt svår epilepsi, säger hon.
Också Sven Thor, pappa till en pojke i första klass, är kritisk. Hans son har Downs syndrom och började på Tunabergsskolan i höstas. Hade familjen då vetat att en flytt var på tal hade de valt en annan skola.
- Eftersom min son även är dövblind tog det honom en termin att hitta i skolan. Nu får han börja om och jag är rädd att otryggheten gör att han stannar i sin utveckling, säger Sven Thor.
Den föreslagna flytten av de tolv särskoleeleverna på Tunabergsskolan är en kedjereaktion på att politikerna i januari beslutade att göra om Brune skola i Luthagen till en förskola och därför flytta särskolebarnen som nu går i Brune till Tunabergsskolan och Stenhagenskolan. Men för att barnen från Brune ska få plats i Tunaberg måste de särskoleelever som redan går där flyttas till Årstaskolan.
- Eftersom det är samma elevkategori i Årsta som i Tunaberg ser vi det här som en lösning, säger Ulf Gustin som är skolchef för stödinsatser i den grundskolan.
Tunabergsskolans elever är inte de första som måste flytta. UNT har tidigare berättat att samma sak drabbar särskolelever på Valsätraskolan och Flogstaskolan. Själva roten till särskoleelevernas flyttkarusell är att elevantalet i Uppsala sjunker och att kommunen därför står med för mycket skollokaler.
- Antalet elever i särskolan minskade med 40 bara mellan våren och hösten 2008 och kommer fortsätta att minska ett par år. Det gör att vi måste dra ner på våra kostnader, säger Ulf Gustin.
Men varför flyttas just särskolebarnen som är så känsliga?- Det går inte att undvika att särskolan drabbas eftersom den är integrerad i grundskolan där det görs stora förändringar. Men vi försöker göra det med varlig hand, säger Ulf Gustin.
Men Anette Lindqvist är ändå kritisk:
- De här barnen kostar och måste få kosta. Man kan inte spara pengar på dem till vilket pris som helst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!