Det är fjärde året i rad som samtalen från våldsutsatta kvinnor ökar till Kvinnofridslinjen. Redan i slutet av 2019 märktes en ökning som hållit i sig under första halvåret 2020. Nu besvarar den nationella stödtelefonen i snitt 130 samtal per dygn.
– Det finns flera orsaker till att samtalen ökar. Bland annat finns en större kompetens inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten och allt fler känner till Kvinnofridslinjen, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK).
NCK, som driver stödtelefonen, har under det senaste året satsat på att göra kampanjer på flera olika språk för att sprida information om Kvinnofridslinjen till så många som möjligt. De har även riktat sig mer mot yrkesverksamma som möter våldutsatta i sitt arbete.
Åsa Witkowski tror att ytterligare en orsak till de ökade samtalen är att mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer synliggörs mer i dag, vilket bidrar till att fler vågar sätta ord på sina upplevelser.
Utifrån analyser som NCK gjort har de inte kunnat se att coronapandemin haft någon inverkan på antalet samtal till Kvinnofridslinjen hittills. Däremot förutspår de att fler kommer söka hjälp när restriktionerna hävs och våldsutsatta kvinnor inte längre tillbringar större delen av sitt liv i hemmet.
– Vi är beredda på att trycket till Kvinnofridslinjen kan komma att öka ytterligare, säger Åsa Witkowski.