Skattefusk, illegal arbetskraft, lönedumpning och brott mot säkerhetsregler. Det är några av de missförhållanden som ska bekämpas av de center mot arbetskriminalitet, A-krimcenter, som etableras i bland annat Uppsala nästa år.
Nio myndigheter, bland annat polisen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket ska skaffa en gemensam lokal i Uppsala och sedan trappa upp kampen mot brottsligheten inom näringslivet. De nio aktörerna ska sålla ut arbetsplatser som misstänks bryta mot reglerna och sedan göra oanmälda besök.
Att myndigheter jobbar ihop för att stoppa oegentligheter inom arbetslivet är inget nytt. Det har pågått sedan 2018 och hittills har drygt 7 000 arbetsplatser i landet inspekterats. Men i och med de nya A-krimcentren, som det i Uppsala, kommer arbetet att skalas upp, spår Peter Grufman vid Arbetsmiljöverket som jobbar med satsningen.
– Det blir fler kontroller. Dessutom blir de effektivare genom att myndigheterna samverkar inom A-krimcentren. Om ett företag bryter mot ett regelverk bryter man ofta även mot andra regler och därför är det bra att flera myndigheter arbetar tillsammans, säger Peter Grufman.
Under en razzia granskar varje myndighet för sig hur företaget följer de olika lagarna för verksamheten. Exempelvis kan Skatteverket kontrollera att de som finns på arbetsplatsen är inskrivna i personalliggaren, Migrationsverket kan granska uppehållstillstånd medan Arbetsmiljöverket undersöker om säkerhetsföreskrifterna följs.
Totalt startas sju A-krimcenter i Sverige som alla ska vara igång under 2023. De branscher där det förekommer flest regelbrott är bygg, restaurang och kroppsvård enligt en lista som de nio myndigheterna tagit fram.
Arbetskraft från andra länder är ett annat fokusområde, bland annat för att stoppa människoexploatering. Falska anställningsbevis och falska id-handlingar är ofta en förutsättning för större brottsupplägg.
Företag som sköter sig kan ha en del att vinna på A-krimcentren.
– Att människor utnyttjas genom att arbeta för låga löner snedvrider konkurrensen och gör att dessa företag kan vinna upphandlingar, säger Peter Grufman.
De myndigheter som ska ingå i A-krimcentret är Polismyndigheten, Skatteverket, Migrationsverket, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten, Arbetsförmedlingen och Arbetsmiljöverket.