Regeringens satsning på fler poliser blev i praktiken mindre än man tänkt sig. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, Brå. Poliserna har visserligen blivit fler sedan 2006. Men antalet årsarbetskrafter, alltså den tid som de anställda inom polismyndigheterna faktiskt arbetat under ett år, ökade betydligt mindre än antalet anställda.
– Det beror främst på att många av de nya är föräldralediga eller arbetar deltid, säger Anna Eksten, enhetsråd vid avdelningen för utvärdering och polisforskning på Brå.
Tydligast är tendensen inom polismyndigheten i Uppsala län. Här minskade antalet årsarbetskrafter med 4 procent mellan 2006 och 2012, trots att poliserna i länet blev 66 stycken fler. Under samma period ökade antalet anmälda brott i länet med hela 26 procent.
Enligt Brå är det sannolikt inte brottsligheten som har ökat, utan benägenheten att anmäla. Likafullt innebär fler polisanmälningar att polisen får mer att göra. I praktiken är det alltså något färre polisanställda som ska lösa betydligt fler brott.
Och det gör Uppsalapolisen. Antalet brott som personuppklarades, alltså där en person kunde bindas till brottet, var 19 procent högre 2012 än 2006. Men på grund av den kraftiga ökningen av brottsanmälningar ökade inte andelen personuppklarade brott. Den sjönk något, från 19 till 18 procent. Första halvåret 2013 var personuppklaringen åter uppe på 19 procent.
– Man frågar sig ofta varför polisen inte presterar bättre, trots ökade resurser. Men med tanke på förutsättningarna är det kanske ett bra resultat att andelen personuppklarade brott ändå ligger så pass konstant, säger Anna Eksten.
Hon menar att polismyndigheterna överskattade storleken på regeringens satsning på fler poliser eftersom de inte var medvetna om skillnaden mellan antalet anställda och antalet årsarbetskrafter.
– De såg chansen att inrätta olika specialistgrupper och göra satsningar på brottsförebyggande arbete, trots att många brottsförebyggande insatser saknar stöd i forskningen. Vi menar att det händelsestyrda arbetet och utredningen av mängdbrott är polisens kärnverksamhet, och den delen har inte prioriterats tillräckligt mycket.
Uppsalapolisens biträdande stabschef Tommy Bringholm medger att det dröjde innan utfallet av satsningen stod klar för myndighetens ledning.
– Vi förstod inte det från början, säger han.
Tommy Bringholm menar dock att Uppsalapolisen har prioriterat mängdbrott. Bland annat har myndigheten drivit ett särskilt mängdbrottsprojekt.
– Vi har effektiviserat utredningsprocessen i alla led, från radiobilen på gatan till att fallet redovisas för åklagaren, säger han.