Fler platser stängda än planerat

Svensk sjukvård tycks lida av ständig sommarkris med återkommande rapporter om stängda vårdplatser och brist på personal. Sommaren 2017 är inget undantag.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2017-07-15 06:00

Akademiska sjukhuset har tvingats stänga 40 av de 688 vårdplatser som enligt planerna skulle ha vara öppna i sommar. Orsaken är brist på sjuksköterskor.

Sommarperioden räknas enligt centrala kollektivavtal månaderna juni till och med augusti, men vid Akademiska har flera avdelningar i stället lagt ut de lagstadgade fyra veckornas semester i två perioder under veckorna 26 till och med 33.

– Vi räknade med att i år liksom förra året minska antalet vårdplatser med cirka 30 procent till 688 platser. Men två veckor in i semesterperioden har vi 40 färre vårdplatser än planerat. Trots det har vi haft färre överbeläggningssituationer än normalt, säger produktionschefen på Akademiska, Stefan Hjulström.

De verksamhetsområden som inte har färre vårdplatser än planerat är infektion, kvinnosjukvård, psykiatrin och blod- och tumörsjukdomar.

Merparten av de stängda platserna under sommaren finns på vårdavdelningar. Av de 65 vårdplatser som normalt finns på intensivvårdsavdelningarna räknade man med 49 skulle kunna hållas öppna under sommaren:

– Nu är det i stället 41 platser öppna, och barnintensiven stänger helt veckorna 29-30, men deras patienter tas då i stället över av centralintensiven, säger Stefan Hjulström.

Han poängterar att antalet öppna vårdplatser varierar vecka för vecka under sommaren, och att intensivvårdsavdelningarna hjälps åt för att personalen ska kunna få sina semestrar.

Två avdelningar som har betydligt färre vårdplatser än normalt är neonatal 95F där det normalt ska finnas 20 vårdplatser fördelade på intensiv- och intermediärvård, det senare är vård mellan intensiv- och vanlig vårdavdelning. I december 2016 gjorde sköterskebristen att antalet platser minskades till 16, och under semesterperioden minskas antalet ytterligare till 10 platser.

Redan i början av maj planerade Akademiska samarbete med Åbo universitetssjukhus om neonatalplatser under sommaren, och i slutet av maj skrevs avtalet med Åbo under. Platserna har också använts vid flera tillfällen.

Antalet vårdplatser vid 95F påverkar också situationen vid förlossningen där man trots brist på barnmorskor ändå ska klara att hålla en miniminivå. Den ansträngda personalsituationen gör att personalen får så kallade förtätade scheman under de två första och de två sista av semesterveckorna 26-33. Det innebär att schematurer flyttas, men det totala antalet pass för varje person under den 12 veckor långa schemaperioden ska inte påverkas.

Inför sommaren fattade sjukhusdirektör Per Elowsson beslut om att ge 7 000 kronor extra i veckolön till dem som gick med på att flytta sin sommarsemester. Om det påverkat personalsituationen är fortfarande oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!