Fler personrån i länet

71 personrån har polisanmälts i Uppsala län under första halvåret i år. Det är 15 fler än samma period förra året. De anmälda personrånen har ökat stegvis, men kraftigt, i Sverige de senaste decennierna. Polisen betraktar dessa som typiska ungdomsbrott.

Uppsala2006-07-24 00:00
Utredaren Kerstin Hedström på polisens ungdomsenhet är inte överraskad av siffrorna:
— Min spontana bild är att de grova brotten ökar, våld över huvud taget, och hot. Spänning, droger och framför allt snabba pengar lockar de ungdomarna, säger hon.
Förklaringar vill hon inte ge sig in på oförberedd, men många av de ungdomar hon möter lever i utanförskap och med föräldrar som inte har någon koll alls på sina barn, säger hon.
— De unga bestämmer själva hemma och attityden mot oss är inte den finaste. Folk från andra myndigheter kan häpna när de får höra hur dessa unga beter sig mot oss.

Men de 71 anmälda personrånen i länet behöver inte vara de enda som begåtts. Mörkertalet för just dessa brott anses vara stort, eftersom det ofta är ungdomar och personer i "asociala kretsar" som drabbas och dessa grupper många gånger struntar i att anmäla brott, enligt Brottsförebyggande rådet, Brå.
Det är dessutom få anmälda personrån som klaras upp, vilket har fått Uppsalapolisen att kika på sina kolleger i Stockholms söderort och tillsätta en rånkommission med uppgift att kartlägga ungdomsgäng, som UNT tidigare berättat.
— Om man jobbar mer intensivt med att följa upp gängbildningen, vet vilka som rör sig ute på nätterna och tar in folk till förhör så fort något hänt, kommer man nog till rätta med detta, tror Eile Gustafsson på polisens informationsavdelning.

Det har enligt Brå fungerat tidigare, för att vända de kraftiga ökningarna av personrån under 1980- och 90-talens slut. Den första vågen begicks av ungdomsgäng mot medelålders män sena kvällar och nätter medan den andra främst drabbade ungdomar, som rånades på mobiltelefoner.
Kerstin Hedström menar att en viktig del i arbetet med unga som begår brott är att lära känna dem:
— Det är lättare om man vet vilken skola personen går i, vilka den umgås med, vilken vuxen det är bäst att kontakta först, om till exempel pappan snarare kommer att förstöra utredningen genom att påverka sitt barn, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om