– Mörkertalen håller på minska, säger Gun Heimer på Nationellt centrum för kvinnofrid.
År 2000 anmäldes 259 sexbrott i Uppsala län. Elva år senare anmäldes 725. Tar man den växande befolkningen i beaktning så blir det en ökning på 144 procent, mer än fördubblat, sedan millennieskiftet.
Anmälningarna av sexualbrott ökar i hela landet under perioden, men snabbast sväller siffrorna i Uppsala. I de färskaste siffrorna från Brottsförebyggande rådet, Brå, ligger Uppsala län en bra bit över riksgenomsnittet. Bara Stockholm och Södermanland har numera fler anmälningar per capita.
Polisen har svårt att svara på varför anmälningarna ökat så kraftigt just här.
– Det är inget vi har fördjupat oss i. Anmälningarna ökar, men sedan varför det är så är svårt att svara på. Kanske finns det fler sexförbrytare just nu, eller så har människor blivit mer benägna att anmäla, säger Monika Carlsson, biträdande chef för Uppsalapolisens kriminalavdelning.
Hon tror att informationskampanjer som på olika sätt synliggjort den här typen av brott kan ha fått brottsoffer att få bättre bemötande när det kommer till att göra anmälningen.
Det kan vara vanskligt att försöka tolka statistik över anmälda brott. Särskilt gäller det brott där mörkertalen är höga, som våldtäkter och andra sexbrott. I den kategorin uppskattar Brå att en knapp fjärdedel av alla brott som begås leder till anmälan.
Länets snabbt ökande sexualbrottsanmälningar kan alltså förklaras på två sätt. Antingen begås faktiskt fler brott, eller så döljer siffrorna en positiv utveckling: att fler vågar anmäla.
Experter på Uppsala universitets Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, tror på det sistnämnda.
– Vi har jobbat mycket med de här frågorna, i samarbete med polisen och åklagare. Mörkertalen håller på att minska i hela landet, men särskilt duktiga har vi varit i Uppsala, säger NCK:s föreståndare Gun Heimer.
Flera års arbete ligger bakom den framgången, enligt Gun Heimer, som pekar på att landets första våldtäktsklinik öppnade i Uppsala 1994.
– Det är viktigt att personer som blir utsatta för sexuella övergrepp vågar söka sig till både vård och polis. Det är så många inblandade: läkaren som gör en undersökning, polisen som tar emot anmälan, och sedan vidare i en eventuell rättsprocess. Hela den kedjan måste fungera, och alla måste göra rätt, säger hon.
Hur arbetar man för att få fler att anmäla brottet?
– Man måste förmedla att det inte är något skamfyllt att bli utsatt för ett övergrepp. Det är vanligt att den som utsätts för sexövergrepp anklagar sig själv. Det har också funnits en misstro mot rättsväsendet och mot sjukvården.
Stockholmsbaserade organisationen Alla Kvinnors Hus är landets äldsta kvinnojour. Ordförande Lena Johansson håller med om att det är viktigt att tvätta bort tabustämpeln för att fler ska våga anmäla. Samtidigt utesluter hon inte att det faktiskt även kan ha skett en viss brottsökning.
– Det där diskuteras ju mycket från och till. Är det anmälningsfrekvensen eller brotten som ökar? Det är nog få som vågar säga att det bara är på ett eller annat sätt, säger hon.
Men medan anmälningarna blir fler sjunker polisens uppklarningsstatistik. Som UNT rapporterade i onsdags blir allt färre brott i Uppsala län personuppklarade. Detta gäller även för sexualbrott, där Uppsalapolisens knappt 16 procent uppklarade fall står sig platt mot riksgenomsnittet på 22 procent.
– Det går ju upp och ner hela tiden. Men vi jobbar med det dagligen, säger Monika Carlsson.
Enligt henne är en möjlig förklaring att polisen får svårt att hinna med när allt fler väljer att anmäla.
– Är folk mer anmälningsbenägna så blir det fler brott att klara upp och ett högre tryck på oss.
Fler offer vågar anmäla sexbrott
Sedan millennieskiftet har sexualbrottsanmälningar mer än fördubblats i Uppsala län. Experter tror att ett långsiktigt arbete för att få fler att våga anmäla ligger bakom Uppsalas höga siffror.
Gun Heimer, chef för Rikskvinnocentrum i Uppsala, överläkare och professor, bor i centrala Uppsala.
Foto: Björn Ullhagen
Vad säger lagen?
Sexualbrott. Sexualbrott är en brottskategori som bland annat innefattar våldtäkt, sexuellt utnyttjande, barnpornografibrott, blottning och trafficking.
En skärpning av sexualbrottlagen trädde i kraft 1 april 2005, vilket till viss del förklarar varför antalet anmälda våldtäkter ökat. Vissa gärningar som tidigare klassats som sexuellt utnyttjande rubriceras numera som våldtäkt.
De senaste trettio åren har antalet anmälningar av sexualbrott femdubblats.
Har man blivit utsatt går det att ringa Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 dygnet runt om man behöver tala med någon.Källa: Brå