Fler nyblivna mammor röker
Fler nyblivna föräldrar röker, samtidigt som andelen ammande mammor fortsätter att minska, enligt ny statistik från Barnhälsovårdens årsrapport för Uppsala län. Men skillnaderna mellan olika kommuner är mycket stora.
Mirjam och Andreas Källberg, med sönerna Algot och Wilmer, har svårt att förstå att föräldrar röker med nyfödda barn.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Men under 2008 bröts den långvariga trenden. Tillfrågade av länets barnavårdscentraler (BVC) svarade 4,3 procent av mammorna att de rökte, 0,6 procent fler än året innan.
- Utvecklingen var likartad även hos papporna, som också noterade en ökning av antalet rökare under förra året. Vi får se om detta är en tillfällig ökning eller om det handlar om ett trendbrott. Men Uppsala län ligger fortfarande på en låg nivå nationellt sett, säger Thomas Wallby, samordnande sjuksköterska på Barnhälsovårdens länsavdelning.
Skillnaderna är också betydande inom länet. Medan enbart cirka 2 procent av mammorna i Knivsta rökte var motsvarande siffra nio procent i Östhammar och tio procent i Heby kommun.
Samtidigt blir det allt färre mammor som ammar sina barn. De senaste tio åren har andelen mammor i länet som ammade vid 4 månader minskat från 86 till 82 procent. Men även här är skillnaderna mellan olika kommuner markant.
- Här har vi har sett en gradvis sänkning under en längre period. Tendensen är densamma i övriga landet. Vi vet inte riktigt vilka faktorer som ligger bakom, men det kan ha med förändrade vanor och levnadsmönster att göra, säger Thomas Wallby.
Rapporten visar också hur barnhälsovården når upp till sina uppsatta verksamhetsmål. Statistiken visar att föräldrastödet i form av föräldragrupper och hembesök har minskat successivt. Alla familjer med nyfödda barn har rätt till ett hembesök från BVC efter hemkomsten från BB, men i dag får endast 4 av 10 barn ett sådant besök. Brist på resurser ligger bakom, enligt Thomas Wallby.
- Att på detta sätt skapa en första kontakt är på många sätt grundbulten i verksamheten och ska ingå som en rättighet. Men här finns det en klar koppling till resursbristen. Resursfördelningen är ojämn och det ser väldigt olika ut i olika kommuner, säger han.
På Svartbäcksgatan i Uppsala sitter tvåbarnsföräldrarna Andreas och Mirjam Källberg och fikar med barnen Algot, 1 år, och Wilmer, snart 3 år. De har fått erbjudanden om hembesök från BVC efter att bägge sönerna varit nyfödda. Mirjam Källberg tillhör dem som ammat sina barn ganska länge.
- Jag ammade bägge pojkarna i åtta månader och var även hemma ganska länge med dem. Många som avstår från att amma tycker kanske att de blir för uppbundna, tror hon.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!