Försäljningen av plastpåsar rasar: "Fick hicka"

Den höjda skatten på plastpåsar har fått försäljningen i mataffären att rasa. "Jag tänker inte betala sju kronor för en påse", säger Malin Wahlund.

Bra eller dåligt med dyra plastpåsar? Bläddra bland bilderna för att se vad några Uppsalabor tycker.

Bra eller dåligt med dyra plastpåsar? Bläddra bland bilderna för att se vad några Uppsalabor tycker.

Foto: Cassandra Grönlund

Uppsala2020-05-26 10:03

Malin Wahlund kommer förberedd till Coop i Boländerna, i kundvagnen står två stora shoppingväskor. Första gången hon handlade sedan skatten infördes blev hon förvånad.

– Jag fick hicka första gången jag såg priset, säger hon.

Om plastanvändningen minskar är det bra, tycker hon, men är samtidigt frågande till effekten av det med tanke på alla andra plastförpackningar som används i bland annat mataffärer.

– Jag förstår inte riktigt varför bara det vi bär i ska kosta så mycket, när det är så mycket plast i allt annat i handeln, säger Malin Wahlund.

undefined
Sju kronor är för dyrt för en påse som man sedan slänger sopor i, tycker Malin Wahlund. I stället blir det tygkassar, något hon använt länge för att inte få hela hemmet fullt av plastpåsar.

Det var den 1 maj som skatten, som ligger på tre kronor för en bärkasse och 30 öre för en liten fruktpåse, infördes. Syftet är att nå EU:s mål om att vi ska använda maximalt 40 plastpåsar per person och år.

Tanken är att minska nedskräpningen i naturen, något som Stephen Muigai tycker är bra. I dag plockar han ner varorna från Willys i Gottsunda i sin ryggsäck.

– Det är bättre för miljön. Jag brukade köpa plastpåsar ibland men nu får jag använda väskan i stället, säger han.

undefined
Mindre nedskräpning i naturen kommer bli följden av att priset på plastpåsar höjts, tror Gottsundabon Stephen Muigai.

På Willys kostar plastpåsarna nu 6,50 kronor. Små papperspåsar finns att använda till frukt och grönt, annars får kunden betala 38 öre för en liten plastpåse.

– Försäljningen har minskat betydligt. Dels är det fler som tar med egna påsar och dels går det åt fler av papper, säger butikschefen Jonas Gelin.

Enligt en rundringning gjord av nyhetsbyrån TT har Coops försäljning av plastpåsar minskat med 40 procent. Hos Axfood, som äger Willys, Hemköp och Tempo, var tidigare 75 procent av alla sålda påsar av plast. Den siffran har nu gått ner till 50 procent.

undefined
Ett problem med papperspåsar är att de kan gå sönder om man bär tungt och långt. Annars tycker Sako Sokiazian att skatten av miljöskäl är bra – men glömde just den här dagen tygkassen hemma.

Men förändringen märks ännu inte i alla butiker. Ica Sävja säljer fortfarande kassar till det gamla, lägre priset. Detta eftersom butiken köpte in dem före 1 maj.

– Det känns inte rätt att kunden ska behöva betala en skatt som vi inte har betalat. Så länge vi har kvar lagret kommer vi att sälja de här plastpåsarna till samma pris, säger butikschefen Roberto Logyodice.

När lagret är slut är planen att gå över till papperspåsar och att sälja olika flergångsvarianter.

– Det lutar åt att plasten kommer försvinna helt, säger Roberto Logyodice.

undefined
Att använda kassar i tyg i stället för plast är sedan länge en självklarhet för Gunnel Fagius. "Om det inte går att få folk att låta bli plastpåsar på annat sätt så är det bra med skatten", säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!